- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Chiriile din mall-urile bucurestene, mai scumpe decat in Madrid si Amsterdam, dar mai ieftine decat in Istanbul si Kiev

17 Nov, 13:05 • Redactia DailyBusiness
Nivelul mediu al chiriilor din centrele comerciale moderne din Bucuresti se ridica la 65 euro/mp/luna, fiind mai mare fata de cel din Madrid (57 euro) si Amsterdam (54 euro), dar mai mic decat cel din Kiev (120 euro) si Istanbul (184 euro), potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Chiriile din mall-urile bucurestene, mai scumpe decat in Madrid si Amsterdam, dar mai ieftine decat in Istanbul si Kiev

In regiune, nivelul mediu al chiriilor din mall-urile bucurestene este similar cu cel din Budapesta, dar mai mare decat cel din Belgrad (59 euro), Sofia (39 euro) si Tirana (30 euro) si mai mic comparativ cu cel din Viena (80 euro) si Varsovia (90 euro).

Chiriile in centrele comerciale moderne pot ajunge si pana la 469 euro/mp/luna in Londra, se mai arata in raportul Colliers.

Compania a publicat miercuri, in cadrul targului european de retail MAPIC de la Cannes, o harta a pietelor de retail din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, care cuprinde nivelul chiriilor, randamentele si date despre evolutia livrarilor de centre comerciale moderne.

Cele mai mari chirii sunt intalnite pe principalele artere comerciale din Paris, unde 1 metru patrat de spatiu comercial de calitate, intr-o zona foarte buna, se poate inchiria cu peste 830 euro, neincluzand taxele pentru servicii si stimulentele acordate chiriasilor.

Conform raportului, Bucurestiul este una dintre cele mai accesibile capitale din punct de vedere al chiriilor spatiilor comerciale stradale (90 euro/mp/luna), chirii mai mici gasindu-se doar in capitalele baltice, Sofia si Tirana.

„Maximul chiriilor stradale in Bucuresti a fost inregistrat in 2008, atingand 130 euro/mp/luna. In viitorul apropiat, ne asteptam ca nivelul chiriilor sa se stabilizeze. Este posibil sa vedem scaderi in zonele periferice, marcate acum de o rata mare de neocupare”, a explicat Alexandru Preda, associate director in cadrul Colliers International, specializat in inchirierea spatiilor comerciale stradale.