- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Colliers: Preturile terenurilor au scazut cu 15-30% in 2010

14 Feb, 13:55 • Redactia DailyBusiness
Preturile terenurilor au continuat sa scada anul trecut, astfel ca in Bucuresti tranzactiile s-au incheiat la preturi cu 15%-30% mai mici decat in 2009, in timp ce in orasele de provincie scaderea a fost mai abrupta, potrivit unui raport realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International.
Colliers: Preturile terenurilor au scazut cu 15-30% in 2010

Astfel, in zonele centrale din orase precum Brasov, Cluj, Constanta si Timisoara preturile terenurilor au variat intre 300 si 600 de euro/mp, iar in zonele de perifierie intre 50 si 200 de euro/mp.

Pe de alta parte, in Galati, Sibiu, Iasi si Ploiesti preturile terenurilor din zonele centrale au oscilat intre 250 si 500 de euro/mp, iar cele din zonele periferice intre 50 si 150 de euro/mp.

„Piata de terenuri va ramane o piata a cumparatorilor, in care tranzactiile se vor incheia doar la preturi competitive. Este foarte important ca proprietarii sa ramana flexibili, atat in materie de preturi, cat si in diferitele structuri pe care le pot imbraca tranzactiile. Nu estimam scaderi mari de preturi in viitor, ci doar ajustari minore ale preturilor in limita marjelor negocierii, si anume 15-20% din pretul cerut”, a declarat Mihai Bogza, associate director in cadrul departamentului de terenuri al Colliers International.

In ceea ce priveste loturile de teren vandute in Bucuresti, acestea sunt predominant destinate dezvoltarilor de retail sau birouri, si secundar proiectelor rezidentiale (vile individuale sau proiecte de apartamente de scara redusa) sau din sectorul medical.

In restul tarii, loturile de teren tranzactionate sunt destinate aproape exclusiv parcurilor de retail.

Potrivit raportului Colliers, amplasamentele diverselor fabrici afectate de criza, mai ales din zona de textile si de mobila, au reprezentat o sursa importanta de terenuri noi in afara Capitalei.

In 2010 cei mai activi cumparatori au fost operatorii de retail de tip big box, care au vizat si alte orase mari in afara de Bucuresti, in special cele cu peste 50.000 de locuitori. Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market si Dedeman au incheiat cele mai multe tranzactii anul trecut.