- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dendiu, Teia: In Sibiu simtim o lipsa totala de apetit pentru achizitii de locuinte

28 Jul, 12:15 • cristina.mihai
Pe piata rezidentiala din Sibiu se resimte in continuare un blocaj puternic, existand o lipsa totala de apetit pentru achizitii, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Ioan Dendiu, directorul general al companiei de dezvoltari imobiliare si consultanta financiara Teia.
Dendiu, Teia: In Sibiu simtim o lipsa totala de apetit pentru achizitii de locuinte

„Nu am mai vandut nimic de 11 luni. In ceea ce priveste piata, nu putem face estimari vizavi de preturi, pentru ca nu mai au loc tranzactii. Programul Prima Casa a adus o usoara adiere, dar in Sibiu nu s-au efectuat inca tranzactii prin acest program, din cunostintele mele”, a mai spus Dendiu.

Totusi, directorul companiei Teia a observat ca oamenii sunt mai optimisti. „Avem si noi un client care asteapta ca acest program sa se miste”.

Compania are pe piata sibiana la vanzare un singur proiect, denumit Eden si situat la circa 8 km de Sibiu, cu 70 de case, dintre care a vandut, pana in prezent, 52.

Teia mai are in faza de proiect, in diferite stadii, alte 4 ansambluri, cu circa 900 de apartamente.

„Celelate vile vor demara in momentul in care vom avea clienti. Vilele cumparate sunt platite in proportie de 80% pana acum, clientii avand dificultati in obtinerea finantarii pentru restul de bani”, a mai spus Dendiu.

Lucrarile de constructie ale ansamblului rezidential Eden au debutat la inceputul lui 2006.

Suprafata medie a unei vile in acest proiect este de 180 metri patrati, iar pretul porneste de la 92.000 euro.

Compania a obtinut autorizatia de constructie pentru un mini-proiect rezidential de 15-16 apartamente in centrul orasului, insa constructia va fi amanata, ca urmare a conditiilor actuale de piata.

„Anul trecut, cand aveam clienti, nu aveam autorizatie de constructie, iar acum, cand avem autorizatie de constructie, nu avem clienti”, a spus Dendiu.

Teia si-a inceput activitatea in 2005. Compania a intrat si pe piata din Spania, unde are in diferite stadii cateva proiecte rezidentiale.

„Si piata spaniola este blocata”, a spus Ioan Dendiu. De operatiunile companiei Teia in Spania se ocupa Nicu Dendiu, fratele directorului din Romania.

Compania a intrat de asemenea pe piata de consultanta pentru accesarea fondurilor europene, avand un birou in Bucuresti si unul in Sibiu.

„Avem 14 consultanti in cele doua birouri, care lucreaza la proiecte care cuprind fonduri nerambursabile situate intre 200.000 si 20 milioane de euro”, a precizat Ioan Dendiu.