- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

DTZ: Preturile terenurilor logistice vor creste si in 2008 cu 20-30%

07 Feb, 13:39 • Redactia DailyBusiness
Tendinta de crestere a preturilor terenurilor destinate constructiilor logistice, cu aproximativ 20-30% din 2007, se va mentine si in 2008, a declarat Rodica Tarcavu, director al departamentului industrial al DTZ Echinox.
DTZ: Preturile terenurilor logistice vor creste si in 2008 cu 20-30%

Majorarea preturilor la terenuri va afecta rentabilitatea afacerilor derulate de catre dezvoltatori, apreciaza specialistii de la DTZ.

„Acest lucru ii va forta sa investeasca mai mult timp in cautarea terenurilor care sa le ofere atat un confort economic, cat si din punct de vedere al infrastructurii si utilitatilor”, a spus Rodica Tarcavu.

Analistii imobiliari au precizat ca pentru a fi viabil din punct de vedere al pretului, un teren destinat dezvoltarilor logistice trebuie sa se situeze ca pret intre 10-20 euro pe metru patrat.

Anterior, reprezentantii DTZ au declarat ca preturile terenurilor din vestul Bucurestiului au ajuns la 70-80 euro/mp la inceputul lui 2007. Loturile din aceasta zona sunt cautate in principal pentru dezvoltari industriale, pentru depozitare, logistica si productie usoara, a preciza anterior Ionut Ciocan, consultant in cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox.

„Anul 2008 va marca pe piata spatiilor industriale trecerea de la dezvoltarea concentrata exclusiv pe Bucuresti la oferta regionala in importantele orase din tara: Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Brasov, Pitesti, Ploiesti, Constanta. Vorbim atat despre spatii de depozitare pentru logistica-retail, cat si despre spatii de productie in special in vestul tarii”, a precizat Rodica Tarcavu.

Oferta anuntata de catre dezvoltatori insumeaza aproximativ 350.000 mp de constructie in orasele mentionate anterior. Acest stoc national echivaleaza cu noua oferta anuntata in Bucuresti pentru anul 2008, potrivit consultantilor DTZ.

Conform estimarilor, piata din Bucuresti va beneficia pana la finele anului 2008 de inca 350.000-400.000 mp de spatii logistice si de productie destinate inchirierilor, ridicand suprafata de spatii industriale moderne la 900.000-950.000 mp.

„Estimam rata de neocupare a acestor spatii in continuare la un nivel scazut, aproximativ 7%, deoarece piata are potential ridicat de absorbtie iar cererea este si ea dinamica. In special in tara, consideram ca noile depozite construite vor fi inchiriate in totalitate, din cauza lipsei de spatii moderne de depozitare si de productie, respectiv a parcurilor logistice pe plan national”, a afirmat Rodica Tarcavu.

In Bucuresti, concurenta se va concentra in zona de vest, unde sunt cele mai importante parcuri logistice: Cefin Logistics Park, Bucharest West, Prologis Park Bucharest A1, A1 Industrial Park, Chitila Logistics Park si Olympian Park.

Si in zona de est se contureaza proiecte logistice, unul din acestea fiind NordEst Logistic Park, situat pe centura, aproape de intersectia cu DN 2 (catre Buzau).

„Oferta acestora este diferentiata prin tipul de depozit (pentru productie-distributie sau pentru servicii logistice), suprafetele oferite (unitatea minima de inchiriat variaza de la 600 mp, la 1.500 mp, 2.200 mp sau 3.300 mp) si prin facilitatile oferite (transport angajati, transformator curent electric destinat reducerii costurilor cu electricitatea, prezenta unor cladiri multifunctionale cu birouri, cantine, parcari pentru TIR-uri)”, a mai spus Tarcavu.