- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Esop: Bugetele destinate birourilor au scazut anul acesta cu pana la 30%

21 Apr, 12:37 • Redactia DailyBusiness
Bugetele companiilor pentru spatii de birouri au scazut de la inceputul anului cu 25-30%, ca urmare a diminuarii veniturilor acestora, ceea ce determina o crestere a gradului de neocupare, spun reprezentantii Esop.
Esop: Bugetele destinate birourilor au scazut anul acesta cu pana la 30%

In prezent, rata de neocupare se situeza in cazul vilelor pana la 30%, iar in cazul cladirilor de birouri de clasa A la 8-10%.

Rata de neocupare in crestere este determinata si de faptul ca majoritatea proprietarilor nu isi reviziuesc chiriile in conformitate cu noile conditii de piata, doar 40% din acestia adaptandu-se la situatia actuala.

In prezent, cele mai des intalnite bugete de relocare, care vizeaza suprafete de 100-500 metri patrati, sunt cuprinse intre 1.800 si 6.000 euro lunar.

Firmele medii cauta in principal spatii in cladiri clasa B si C, de 200-350 mp, si au bugete cuprinse intre 8 si 12 euro/mp, in timp ce companiile mari prefera cladiri clasa B si B+ cu suprafete de 800-1.200 mp pentru care au bugete de 12-14 euro/mp, potrivit unui studiu realizat de Esop.

Cei mai dinamici dezvoltatori in ceea ce priveste adaptarea la noile conditii ale pietei au fost cei medii, dar si proprietarii de vile fac pasi importanti in acest sens, a spus Irina Petrescu, partener Esop.

„Estimarile noastre pentru 2009 arata ca trendul descendent al chiriilor va continua pana la ajungerea nivelului pe care chiriile il inregistrau in anii 2004-2005, iar 2010 va fi un an dificil, atat pentru economia romaneasca in general, cat si pentru piata imobiliara”, a declarat Petrescu.

Cea mai mare parte a proprietarilor care si-au revizuit ofertele se afla la prima inchiriere si nu au trait „epoca de aur” din acest domeniu, a precizat oficialul Esop.