- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Parcurile cresc preturile terenurilor din apropiere cu pana la 40%

16 Jun, 00:03 • cristina.mihai
Preturile terenurilor de langa parcuri sunt cu 10-40% mai mari decat ale altor terenuri lipsite de acest avantaj, ca urmare a numarului limitat de spatii verzi, dar si a cererii de locuinte cu vedere la un peisaj placut, au declarat, pentru DailyBusiness, analistii imobiliari.
Parcurile cresc preturile terenurilor din apropiere cu pana la 40%

„Dezvoltatorii platesc cu 10-15% mai mult pe terenuri aflate langa parcuri in comparatie cu preturile pe care le-ar plati pentru terenuri in aceeasi zona, dar care nu sunt localizate in vecinatatea unui parc”, a afirmat Ionut Petcu, consultant imobiliar in cadrul Colliers.

Preturile sunt cu pana la 40% mai mari pentru terenurile din apropierea parcurilor fata de terenuri din aceeasi zona, sunt de parere specialistii Neocasa.

Cele mai scumpe terenuri sunt cele amplasate langa parcul Herastrau cu valori cuprinse intre 2.700-3.200 euro/mp, cele de langa parcul Floreasca cu 2.800-3.500 euro/mp si cele de langa parcul Kisellef care au preturi cuprinse intre 3.800 si 4.500 euro/mp.

Urmatoarea zona ca valori ale terenurilor este cea de langa parcul Carol, unde preturile sunt cuprinse intre 1.800-2.300 euro/mp.

Langa parcul Titan, preturile terenurilor sunt cuprinse intre 1.000-1.200 euro/mp; langa parcul Tineretului -1.500-2.200 euro/mp. Preturile terenurilor de langa Stadionul National (Parcul National) sunt cuprinse intre 1.500-1.800 euro/mp si cele de langa parcul Drumul Taberei costa 1.200-1.600 euro/mp.

Terenurile de langa parcuri vor avea o crestere peste cea a pietei in 2008

Cresterea preturilor terenurilor situate langa parcuri a fost in 2007 asemanatoare cu cea a celorlalte terenuri. Cresterea medie in 2007 a fost de 45%.

„Pentru prima jumatate a lui 2008 am vazut ca preturile terenurilor au ramas constante, in timp ce pentru al doilea semestru estimam o crestere de 10-20% incepand din septembrie-octombrie cand efectele crizei financiare care a afectat America si Europa de Vest se vor estompa”, a spus Ionut Petcu de la Colliers.

Terenurile de langa parc au fost intotdeauna mai scumpe, cresterea preturilor in anul 2007 fiind aceeasi cu cea din piata, insa 2008 va aduce o crestere sensibil mai mare fata de piata, intrucat apropierea de parc ofera un produs care se vinde mai bine, au explicat specialistii Neocasa.

Oferta de terenuri langa parcuri este redusa, in timp ce dezvoltatorii sunt foarte interesati de achizitia unor astfel de proiecte. O consecinta a ofertei reduse de terenuri cu vedere la parc este si oferta limitata de apartamente, mult sub nivelul cererii de pe piata, a mai explicat Petcu.

Locuintele cu vedere la parc sunt cu 10-15% mai scumpe

Vecinatatea directa cu un parc reprezinta un avantaj important pentru un proiect, fapt care determina reducerea perioadei de vanzare cu 20-30%, a spus Petcu.

Este o cerere din ce in ce mai mare pentru astfel de proiecte; timpul in care se rezerva acestea depinde foarte mult de pretul de pornire, care de cele mai multe ori este cam cu 15% mai mare decat restul proiectelor, au spus reprezentantii Neocasa.

Preturile locuintelor de langa parcuri depind foarte mult de zona. In functie de aceasta preturile locuintelor de langa parcuri pot ajunge si la 6.000 de euro, in zone precum Aviatorilor sau Kisselef, au precizat consultantii Neocasa.

Valoarea unui apartament aflat in imediata vecinatate a parcurilor sau a lacurilor va creste fata de alte apartamente aflate in alte complexe comerciale, datorita mediului natural: aerul este mai proaspat, poluarea mai redusa, spun reprezentantii Neocasa.

Apartamentele vechi de langa parcuri costa aproape la fel cu cele noi

Apartamentele vechi situate in jurul parcurilor sunt ocupate, ceea ce face ca oferta sa fie limitata iar circulatia imobilelor de acest tip sa fie scazuta, pentru ca cei care au cumparat locuinte langa parcuri nu le-au cautat pentru a le revinde sau inchiria, a explicat Roxana Savaliuc, expert evaluator al agentiei imobiliare MediaCity.

Prea putini au facut achizitia cu gandul de a revinde, astfel incat majoritatea apartamentelor vechi din jurul parcurilor sunt fie ocupate de proprietari, fie inchiriate, a adaugat Roxana Savaliuc.

Parcul IOR a „ridicat” zona IOR-Titan, ajutand la vanzarea blocurilor adiacente parcului: Liviu Rebreanu, Camil Ressu, Catelu, Baba Novac, Nicolae Grigorescu, a declarat Dan Ciobanu, directorul de vanzari MediaCity.

In zona de nord, parcul Herastrau a contat in dezvoltarea actuala a zonei din apropierea Ambasadei Republicii Populare Chineze. La fel, blocurile vechi de langa parcul Cismigiu se vand inca bine, in ciuda vechimii, doar in baza vederii la parc.

In mod similar, parcul Floreasca tine in viata zona blocurilor vechi cu apartamente de suprafate mici, semi sau chiar decomandate, unele chiar fara balcoane, a precizat Ciobanu.