REAL ESTATE

Proprietarul Cathedral Plaza: Litigiul cu Arhiepiscopia ne-a adus daune de 25 mil. euro

14 iulie 2011, ora 13:58, autor(i): Cristina Mihai   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
cathedral.jpg
Proprietarul cladirii de birouri Cathedral Plaza din Bucuresti, o constructie care a facut, in ultmii ani, obiectului unei conflict in Tribunal intre Arhiepiscopia Romano-Catolica si dezvoltatorul Millenium Building Development, spune ca litigiul i-a adus daune de 25 mil. euro.
Astfel, investitorul spune ca daca calculeaza si chiriile care nu s-au incasat timp de 2 ani, alaturi de cheltuielile din tribunale si dobanzile la credite, suma de care a fost pagubit se ridica la 25 mil. euro.

Dincolo de bani, insa, investitorul este in continuare pagubit prin imposibilitatea de a utiliza cladirea. "Niciun chirias nu o sa se mute in cladire, pana cand situatia nu va fi clarificata", spune Eyal Ofer, omul de afaceri care detine proiectul.

Curtea de Apel Suceava a respins luni cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac a dezvoltatorului Cathedral Plaza si a stabilit astfel, irevocabil, nulitatea autorizatiei de construire a cladirii de birouri. Investitorii nu au de gand, insa, sa renunte la lupta. Acestia au anuntat, joi, ca planuiesc sa continue batalia.Oficialii dezvoltatorului au tinut de asemenea sa precizeze ca nu poate fi vorba de o demolare a cladirii. Declaratia vine in contextul in care, marti, Arhiepiscopia a anuntat ca va solicita si demolarea constructie, dupa ce a reusit sa obtina in instanta nulitatea autorizatiei.

Mai mult, oficialii Millenium spun ca de fapt decizia de anulare a autorizatiei este absurda in conditiile in care cei de la Curtea de Apel Suceava s-au bazat pe legislatia comunitara pentru a hotari nulitatea acesteia, ceea ce este anormal in conditiile in care dezvoltatorul a obtinut avizele in 2006, inainte ca Romania sa intre in UE. In plus, oficialii dezvoltatorului au mentionat ca in cazul in care se asuma nulitatea avizelor, legislatia din Romania prevede ca o constructie fara autorizatie poate primi avizul ulterior daca respecta prevederile legate de urbanism si pe cele de siguranta. Prin urmare, in acest moment, Primaria Bucuresti poate da un nou aviz favorabil constructiei. Oficialii dezvoltatorului spun ca au inceput sa faca demersurile necesare pentru a obtine acest aviz de la Primaria Capitalei, tinand insa sa reintereze ideea ca avizele initiale sunt cat se poate de legale, in ciuda deciziei de la Suceava.

Eyal Ofer, investitorul care a ridicat proiectul de birouri spune ca turnul a fost construit prin obtinerea in mod legal a tuturor avizelor necesare si adauga ca nu a dat niciodata mita desi i s-a cerut. Mai mult, Ofer spune ca aceasta situatie afecteaza interesul investitorilor straini fata de Romania, multi urmarind acest caz.

Legat de atitudinea celor de la Arhiepiscopie, Ofer a pus la dispozitia mass media un document datat 24.04 2001, prin care Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti cerea dezvoltatorului sa ii puna la dispozitie pe toata durata existentei cladirii 10 locuri de parcare, o succesiune de birouri, o sala de conferinte si un spatiu de expozitie pentru carti si obiecte bisericesti. Oficialii Millenium sustin ca faptul ca nu au acceptat aceste conditii este motivul pentru care oficialii Bisericii au tinut sa nu permita constructia si functionarea cladirii.

Cathedral Plaza are o suprafata inchiriabila de 12.500 mp si a presupus o investitie de 40 mil. euro. Cladirea are precontracte de inchiriere pentru 30% din suprafata.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
danutza a spus:
28/07/2011 09:45
Stiam de cerintele catolicilor. Rusine lor. Imi pare rau ca nu s-a aratat pana acum acel document. Poate mass media nu le-ar fi fcaut atata publicitate si nu ar fi tinut cu ei, daca ar fi stiut adevarul adevarat.
 
Minel DOBREI a spus:
06/09/2011 14:15
Danutza, magistratilor romani le este mai frica de Dumnezeu decat de Guvernul Romaniei (care nu a indraznit sa se atinga si le-a lasat intacate salariile de bun-simt si pensiile)...
Ca atare, intr-un proces intre Biserica (si cu atat mai mult una care depinde direct de Papa de la Vatican) si o Societate comerciala sau o Administratie publica, INTOTDEAUNA castig de cauza va avea Biserica... Spune-mi ca nu-i asa !!!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 15:33
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter