- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Re/Max Bastion: Punctul de varf al scaderii chiriilor de spatii comerciale a fost atins in T1

22 Apr, 12:04 • Redactia DailyBusiness
Chiriile spatiilor comerciale din Capitala au ajuns la cel mai jos nivel din ultimii 2 ani, dupa ce au scazut in primul trimestru cu pana la 30%. Reprezentantii agentiei imobiliare Re/Max Bastion considera ca acesta este punctul de varf al diminuarilor de pe piata.
Re/Max Bastion: Punctul de varf al scaderii chiriilor de spatii comerciale a fost atins in T1

Astfel, in urmatoarele 3 luni, preturile vor continua sa coboare, dar intr-un ritm mai lent.

Consultantii Re/Max Bastion estimeaza ca pana la sfarsitului primului semestru din acest an, spatiile comerciale vor putea fi inchiriate la preturi si mai mici decat pana acum.

„De acum incolo, piata spatiilor comerciale va mai scadea, dar procentele vor fi cu mult mai mici decat in primul trimestru al anului. Aceasta evolutie este valabila nu numai in cazul spatiilor ultracentrale, centrale sau mall-uri, ci si pentru cele din cartiere”, a declarat Cristina Ifrim, consultant imobiliar in cadrul agentiei.

Pe o piata a chiriilor ajunsa la cel mai scazut nivel din ultimii 2 ani, doua categorii de spatii comerciale au fost foarte profitabile in primul trimestru din 2009, reusind sa mentina nivelul ridicat al chiriilor: centrele comerciale care includ hipermarketuri, si respectiv, mall-urile, cu toate ca si in cazul acestor locatii, au avut loc procese de renegociere, au spus expertii Re/Max Bastion.

„Majoritatea spatiilor comerciale au cunoscut, in ultima perioada, procese de renegociere a chiriilor. Insa, in timp ce in zona zero a Capitalei, chiriile spatiilor stradale au coborat cu aproximativ 28% din luna ianuarie pana la sfarsitul lunii martie, si in plus, o serie de locatii au ramas goale, chiriile din marile centre comerciale au coborat, in medie cu circa 10%, iar mall-urile au inregistrat o scadere de doar 19%”, a aratat Ana Maria Ionita, consultant in cadrul aceleiasi agentii.

In ianuarie, chiriile lunare in centrele comerciale care cuprind hipermarketuri erau de 30-50 euro pe metru patrat, in timp ce la sfarsitul primului trimestru din 2009, acestea atinsesera valori de 25-40 euro/mp. Daca la inceputul anului chiriile in mall-uri ajunsesera la 60-100 euro/mp, in martie, spatiile au avut preturi cuprinse intre 50 si 80 euro/mp.

Timp si nervi consumati pentru un loc de parcare pe Magheru sau Dorobanti

Potrivit consultantilor Re/Max Bastion, mall-urile devin din ce in ce mai mult o optiune si pentru brand-urile de lux, care alegeau, de obicei, bulevardele traditionale ale Capitalei. Artere precum Magheru, Calea Victoriei sau Dorobanti „pierd teren” in fata complexelor comerciale de tip mall.

Chiriile in aceste zone sunt prea mari pentru numarul de vizitatori, redus consistent de catre infrastructura ramasa cu mult in urma. In aceste conditii, identificarea unui loc liber de parcare este din ce in ce mai mult „o vanatoare consumatoare de timp si nervi pentru clienti”, au subliniat reprezentantii agentiei imobiliare.

„In cazul spatiilor stradale ultracentrale, chiriile au ajuns, in martie, la 40-60 euro metrul patrat, comparativ cu 60-80 euro/mp in ianuarie 2009”, a declarat Ana Maria Ionita, consultant imobiliar Re/Max Bastion.

„Este cel mai scazut pret din ultimii ani. Ne intoarcem astfel la nivelul din anul 2003-2004, cand metrul patrat se putea inchiria in zona zero a Capitalei cu cel mult 60 euro”, a adaugat Ionita.

In aceasta perioada, clientii magazinelor de lux sunt mai retinuti, si cumpara mai putin. Cu toate acestea, criza se simte mai putin in centrele comerciale si in mall-uri, care se mentin aglomerate.

Bucurestenii raman astfel fideli conceptului de shopping, care imbina achizitia propriu-zisa a unor bunuri cu petrecerea timpului liber in facilitatile centrelor respective, fapt care „echilibreaza piata chiriilor, aflata intr-o scadere aliniata contextului general economic, dupa perioada de inflorire incheiata in 2008”, afirma Cristina Ifrim, consultant imobiliar Re/Max Bastion.

In ceea ce priveste spatiile centrale, chiriile au scazut cu circa 30%, de la 45-70 euro/mp in ianuarie, la 30-50 euro/mp in luna martie. Si locatiile din cartiere au chirii mai mici: de la 20-45 euro/mp pe luna la inceputul anului, la 15-30 euro/mp dupa primul trimestru.

Infiintata in anul 1992, Bastion a fost una dintre primele agentii imobiliare din Bucuresti. In 2007, Bastion s-a alaturat retelei imobiliar Re/Max.