- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Solutie de criza: Transformarea proiectelor rezidentiale mici in birouri pentru IMM-uri

04 Mar, 11:26 • Redactia DailyBusiness
O solutie interesanta pentru dezvoltatorii de proiecte rezidentiale mici poate fi, in acesta perioada, transformarea locuintelor in spatii de birouri pentru IMM-uri, unii dezvoltatori apeland deja la acesta solutie, a spus Irina Petrescu, partener Esop.
Solutie de criza: Transformarea proiectelor rezidentiale mici in birouri pentru IMM-uri

Cu toate eforturile si imaginatia de care au dat dovada dezvoltatorii rezidentali in ultima vreme, piata rezidentiala ramane in continuare inghetata. Sunt doua motive pricipale: conditiile restrictive de acordare a creditarii si perceptia oamenilor ca preturile vor continua sa scada, a aratat Petrescu.

In acest context, o parte din dezvoltatorii rezidentiali, in special cei de ansambluri mici si medii, care aveau locatii centrale, si-au convertit cladirile in spatii de birouri, in special pentru IMM-uri, majoritatea fiind la inchiriere, a precizat Irina Petrescu, care a adaugat ca un pret atractiv pentru astfel de spatii de birouri ar fi de 10-15 euro pe metru patrat, lunar.

In acesta situatie sunt cateva cladiri rezidentiale din zonele Nerva Traian, Calea Calarasilor, Floreasca sau Dorobanti, unde dezvoltatorii au scos la inchiriere spatiile disponibile, ca birouri.

Un aspect important pentru schimbarea destinatiei cladirii este ca daca autorizatiile de constructie sunt pentru rezidenta, spatiile trebuie reautorizate cu destinatia dubla: rezidenta si birouri. Altfel, o serie de companii nu vor putea sa isi desfasoare activitatea.

Reprezentantul Esop a explicat ca pentru transformarea locuintelor in birouri, proprietarii trebuie sa respecte cateva conditii, cum ar fi amplasarea, pretul atractiv sau cheltuielile de administrare rezonabile.

Pentru a fi atractiva pentru sediul unei companii, zona in care este amplasat imobilul trebuie sa fie accesibila atat din punct de vedere al conexiunii la mijloacele de transport in comun, cat al legaturilor cu punctele de interes din oras.

De asemenea, dezvoltatorii care nu au ajuns inca la partitionarea spatiilor este bine sa nu o faca, lasandu-le cat mai mult open space. Se stie ca spatiul deschis poate fi mult mai usor adaptat cerintelor unei companii. In plus, nu risca sa se piarda spatii cu anexe prea mari in cazul firmelor (bai, bucatarii, dresinguri, etc).

In plus, este bine ca spatiile sa se lase partial finisate (zugravit doar), pentru a se putea adapta mult mai usor la cerintele clientilor.

„Credem ca solutia convertirii spatiilor de rezidenta in birouri poate fi o optiune interesanta pentru multi proprietari de rezidenta, cu conditia sa se tina seama de profilul clientului care inchriaza un birou si de noile realitati de pe piata de birouri”, a conchis Irina Petrescu.