- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Studiu: Chiriile pentru locatiile \”trofeu\” incetinesc expansiunea europeana a retailerilor

08 Dec, 14:56 • Redactia DailyBusiness
Noii retaileri intrati pe piata continua sa aiba o preocupare nesanatoasa pentru locatiile "trofeu", scumpe, fapt care incetineste ritmul acestora de intenationalizare, concluzioneaza raportul "Piata europeana a spatilor comerciale - aterizare dificila", al companiei de consultanta imobiliara King Sturge.
Studiu: Chiriile pentru locatiile \trofeu\ incetinesc expansiunea europeana a retailerilor

„Locatiile ‘trofeu’ pot constitui o distragere in programele de expansiune internationala a retailerilor. Noii intrati pe piata, precum si cei ce planuiesc sa intre pe piata in viitor, tind sa se concentreze in principal pe aceste locatii pentru a deschide primele lor magazine si apoi, sa implementeze programul de extindere bazat pe criteriul performantei. Insa chiria imensa platita poate submina rentabilitatea acestor locatii, impiedicand expansiunea ulterioara. Internationalizarea ar putea decurge mult mai lin si mai profitabil daca retailerii ar putea privi dincolo de parametrii restrictivi ai spatiilor de top si ai chiriilor foarte ridicate”, este de parere autorul raportului, Stephen Springham.

Din raport reiese ca pietele spatiilor comerciale, ca un intreg, s-au regrupat in ultimul an, dar este vorba mai degraba de o aterizare accidentata, decat una lina. Pietele individuale se afla in stadii foarte diferite ale ciclului de recuperare, insa exista unii numitori comuni. Cresterea inflatiei este unul din factorii cei mai influenti atat pe termen scurt cat si mediu, iar pietele chiriasilor se confrunta cu o dubla presiune: cresterea costurilor/marjelor comerciale a retailerilor si chiriile indexate/costurile de ocupare ce devin din ce in ce mai inaccesibile.

In acele tari europene unde chiriile sunt indexate in functie de inflatie, indicele preturilor de consum se estimeaza a fi cel mai mare anul acesta in Romania (+6,3%), Ungaria (+4,9%) si Grecia (+4,3%). Aceasta din urma ar putea sa fie cel mai grav afectata, in conditiile in care chiriile tind sa fie revizuite anual si indexate in functie de indicele preturilor de consum local, plus un punct. In Ungaria si Romania, ca si in multe alte tari din Europa Centrala si de Est (ECE), chiriile tind a fi stabilite in comparatie cu un indicele armonizat al preturilor de consum (din zona UE), atenuandu-se intr-o oarecare masura efectele inflatiei ridicate la nivel local.

„Desi Romania parcurge in continuare perioada de criza, se preconizeaza o crestere de peste 60% in urmatorul deceniu, concomitent cu piete mai mari, cum ar fi Polonia, Republica Ceha si Ungaria, care au toate premizele pentru o crestere de peste 40%. Oferta de spatii moderne este mult mai realist stabilita in prezent, fiind conditionata de lipsa finantarii si de luarea in considerare a unor criterii obligatorii noi, cum ar fi: zona de atractie, puterea de cumparare si concurenta din zona”, a declarat Carmen Ravon, Senior Negotiator in cadrul departamentului de retail la King Sturge Romania.

In sectorul european al investitiilor, o revenire sustinuta in tranzactii pe parcursul ultimului an a fost determinata de pietele majore din Europa de Vest, in special Marea Britanie, Germania si Franta, care, in prima jumatate a anului 2010, reprezentau impreuna aproximativ 70% din volumul activitatii investitionale in sectorul comercial.

Rentabilitatea globala pe piata de retail europeana per ansamblu a inregistrat o crestere de 5,3% in 2009, o inversare brusca fata de scaderea de 17,9% inregistrata in 2008, desi cresterea a fost determinata mai degraba de cresterea veniturilor (+6,3%), mai degraba decat de cresterea valorii activelor (-0,9%).

„Cum finele anului 2010 se apropie, exista tot mai multe dovezi ca piata investitiilor in proprietati comerciale isi aduna fortele pentru ceea ce urmeaza. Randamentele vor inregistra o stabilizare pe majoritatea pietelor, pe termen scurt, mai degraba decat o compresie, in conditiile in care temerile de o criza in W in economie inca persista”, concluzioneaza Stephen Springham.

King Sturge activeaza in domeniul imobiliar de 250 de ani si are o retea de peste 215 de birouri independente si asociate in 47 de tari, incluzand Europa Continentala, Asia Pacific si America de Nord.

King Sturge si-a deschis filiala in Bucuresti in anul 2006.