- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Top 5 \”capcane\” de evitat la cumpararea unei locuinte noi

24 Sep, 00:01 • cristina.mihai
Cumparatorii au devenit mult mai atenti la detalii atunci cand isi cauta o locuinta noua. Analistii imobiliari au identificat pentru DailyBusiness cateva dintre elementele pe care cumparatorii de locuinte ar trebui sa-si intemeieze decizia de a cumpara intr-un anumit proiect rezidential, sau, dimpotriva, de a spune "pas".
Top 5 \capcane\ de evitat la cumpararea unei locuinte noi

Desi sunt in continuare interesati de pret si de zona, cumparatorii au inceput sa puna tot mai multe intrebari despre finisaje, materiale de constructii folosite sau termen de livrare, a spus Mariana Solovei , project manager Apulum 94.

„Clientii au inceput sa ceara si acte cadastrale, schite cu cotele de constructie, detalii despre distanta dintre cladiri”, a adaugat Cristian Simu, consultant MediaCity.

La ce elemente trebuie sa se uite cumparatorii si de ce

1. Verificarea autorizatiei si a stadiului constructiei

Atunci cand un cumparator vrea sa-si achizitioneze o locuinta intr-un proiect rezidential nou trebuie sa verifice daca dezvoltatorul a obtinut autorizatia de constructie, insa verificarea obtinerea autorizatiei nu este, in conditiile actuale ale pietei, o garantie ca proiectul va demara in scurt timp, asa ca este nevoie sa verifice si stadiul constructiei.

„Acum, ca urmare a crizei financiare, multi dezvoltatori si-au pus proiectele pe stand-by, asa ca viitorii cumparatori trebuie sa fie atenti si la stadiul constructiei, pentru ca ar putea sa cumpere locuinte in faza de proiect in blocuri a caror constructie a fost amanata”, a spus Maria Grigore, consultant rezidential Neocasa.

2. Finantare

Proiectele autofinantate sunt mai riscante decat cele construite cu finantare bancara, asa ca daca referintele dezvoltatorului nu sunt puternice, cumparatorii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a achizitiona o locuinta, a spus George Dimitriu, analist al agentiei imobiliare Pyf Real Estate.

3. Experienta dezvoltatorului

In ceea ce priveste experienta dezvoltatorului, nu este suficient sa se verifice daca acea companie a mai construit vrun proiect, ci si cum l-a construit.

Daca dezvoltatorul a mai construit in Romania, atunci posibilii cumparatorii ar trebui sa mearga la proiectele deja finalizate sa vorbeasca cu locatarii sau sa verifice forumurile proiectului respectiv pentru a evita problemele, a spus Valentin Stamate, consilier imobiliar la Activ Imob.

Daca dezvoltatorul nu a mai construit nimic in Romania, atunci un criteriu este experienta acestuia in afara tarii. „Cine a dezvoltat bine afara, va dezvolta la acelasi nivel si in Romania”, a mai spus Maria Grigore.

4. Amplasare

„Un alt element care trebuie verificat de cumparator este gradul de seismicitate, spre exemplu terenurile din nordul Capitalei sunt mai instabile decat cele din sud”, a adaugat Stamate.

Pe langa verificarea autorizatiei de constructie si a experientei dezvoltatorului, analistii imobiliari atrag atentia asupra capcanelor din ante-contract.

5. Verificarea termenilor contractuali

„Principala capcana la semnarea contractului este stipularea neclara a termenului sau conditiilor de finalizare. Asa au aparut pe piata probleme cum ar fi livrarea unui apartament intr-un santier”, a spus Maria Grigore, consultant rezidential Neocasa.

„La ante-contract, cumparatorii trebuie sa aiba grija sa primeasca o anexa cu schita apartamentului, in care sa fie foarte clar precizate suprafata locuintei, materialele de constructie folosite si finisajele”, a spus Valentin Stamate, consilier imobiliar al companiei Activ Imob.

„De asemenea, avansul pentru locuinta trebuie platit in fata unui notar si nu la sediul dezvoltatorului pentru ca asa cumparatorii isi pot recupera mai usor banii in instanta in cazul unor probleme”, a mai spus Stamate.

„Cumparatorii trebuie sa verifice in contracte cum sunt asigurate datele de livrare, daca sunt prevazute penalizari pentru intarzieri si care este dreptul de intarziere. Spre exemplu, dreptul de intarziere stipulat in ante-contract nu trebuie sa depaseasca 30 de zile, in caz contrar dezvoltatorul se poate intinde cat vrea cu lucrarile. Aceasta perioada trebuie negociata de cumparator”, a spus George Dumitriu, consultant in cadrul companiei Pyf Real Estate, care sfatuieste cumparatorii sa mearga la semnarea ante-contractului cu un jurist sau avocat specializat in imobiliare.