- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Tot mai putini cumparatori achizitioneaza locuinte care exista doar \”pe hartie\”

22 Sep, 11:51 • Redactia DailyBusiness
Doar 70% din vanzarile de apartamentele noi realizate in Bucuresti reprezinta locuinte in stadiu de proiect, procentul fiind in scadere rapida fata de anul trecut, cand 90-95% din vanzari se realizau in momentul in care apartamentele erau inca "pe hartie", conform agentiei imobiliare Re/Max. Si in alte orase din tara se inregistreaza o tendinta similara.
Tot mai putini cumparatori achizitioneaza locuinte care exista doar \pe hartie\

„Vanzarile de locuinte noi au avut un trend descrescator in acest an, chiar si rate cu 30% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in functie de proiect. Marile proiecte doresc in continuare vanzarea la plansa, dar au inceput sa nu o mai poata face”, a declarat Andrei Marinescu, broker/owner RE/MAX Magnum, agentie care apartine retelei Re/Max, citat de NewsIn.

In perioada 2005-2007, majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezidentiale s-au vandut in stadiul de proiect, dezvoltatorii lansand lucrarile de constructie doar dupa ce atingeau un procent ridicat de vanzare. Multe dintre proiectele de mari dimensiuni lansate in anii trecuti au vandut primele stadii inca din faza de proiect, insa, in acest an, desi preturile nu au inregistrat evolutii similare celor ale apartamentelor vechi, dinamica vanzarii apartamentelor noi a incetinit, ca si in cazul imobilelor vechi.

„La Bacau, vanzarile in stadiul de proiect au ajuns la numai 15% din total, in 85% din cazuri cumparatorii preferand locuinte finalizate sau la rosu. Dezvoltatorii au stat ceva timp in expectativa in ceea ce priveste Bacaul, dar in ultimele 12 luni au fost lansate cateva proiecte importante- ansamblul rezidential Poiana Noua, de exemplu, cu 23.000 mp in imobile de locuit, plus un supermarket, parcari etc. Aceasta a fost una dintre cauzele care a contribuit la scaderea preturilor si vanzarilor pe segmentul apartamentelor vechi”, a declarat Dan Toderasc, broker/owner RE/MAX Best Bacau

„Insa, in acelasi timp, deoarece preturile locuintelor noi sunt destul de mari pentru veniturile din Bacau, respectiv 800 – 1.000 euro pe metrul patrat, oamenii vor sa vada ceea ce cumpara, vor sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste finisajele interioare
O situatie asemanatoare se inregistreaza la Pitesti, unde 80% din apartamentele noi sunt vandute dupa finalizare sau in stadii avansate de constructie, iar numarul de cumparatori a crescut cu circa 25% in acest an fata de 2007″, a mai spus Toderasc.

De cealalta parte, din cauza numarului extrem de redus de ansambluri rezidentiale lansate fata de cererea pietei, la Cluj-Napoca, circa 60% din cumparatori au preferat achizitionarea in stadiul de proiect, iar la Brasov – 80%, conform aceleiasi surse.

Re/Max Romania face parte din reteaua imobiliara Re/Max. Infiintata in anul 1973 in SUA, RE/MAX este prezenta in 65 de tari si cuprinde peste 120.000 de agenti. Re/Max Romania si-a inceput activitatea la finele anului 2006, avand in prezent 115 agenti in 25 de birouri active.