TURISM

Tepele site-urilor de reduceri alerteaza forumurile inalte: Igienizarea turismului romanesc in cifre

18 aprilie 2012, ora 16:10, autor(i): Andra Troasca   | 5 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Turism.jpg
In Romania s-au numarat pana acum 186 de site-uri care ofera servicii turistice obscure, prin cupoane, vouchere si alte oferte neacoperite legal. Dintre acestea, doar unul s-a inchis, iar celelalte sunt oficial libere inca sa profite de pe urma naivitatii clientilor, potrivit oficialilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Foarte multe "oferte" din aceste website-uri sunt mincinoase si intra in categoria spam, avand in vedere ca unii clienti nu solicita aceste oferte. In cele mai dese cazuri, daca este vorba despre un bilet de avion, se comunica pretul fara taxe de aeroport sau de bagaje, sau apar afirmatii gen "reducere 70%", dar pretul este unul absolut normal si pe care il gasesti pe orice site de turism.

Corina Martin, presedintele ANAT
Corina Martin, presedintele ANAT
"Printre unghii false, tigai si masaje aceste site-uri promoveaza si comercializeaza oferte turistice si o fac neprofesionist si ilegal, fara licenta de turism si fara asigurare de insolventa", a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei.

Cele mai dese practici


Exista unele site-uri care incaseaza pe servicii turistice suma integrala, pe care o trimit mai apoi catre o agentie de turism sau hotelier.Incasarea unor sume de bani pentru servicii turistice inainte de incheierea contractului cu turistul si fara a avea o asiguare de insolventa (pentru a asigura banii platiti in avans de catre turist in caz de insolventa) este ilegala. Faptul ca ulterior turistul este trimis la o agentie de turism pentru a incheia cu aceasta un contract este irelevant, potrivit Corinei Martin.

O a doua categorie de site-uri incaseaza o suma de bani pe cupon sau voucher, care odata achizitionat deschide drumul spre o anumita oferta turistica a unei agentii de turism sau hotel, urmand ca plata si contractul sa se faca ulterior cu unitatea respectiva.

ôAcest lucru nu este altceva decat un comision incasat pe o vanzare si nicidecum o taxa de publicitate asa cum se incearca a se mascaö, a mentionat Corina Martin.

De ce nu pot fi sanctionate

Turistii trebuie sa fie foarte atenti cand isi cumpara o vacanta, pentru ca ätepeleô acestor agentii nu pot fi cuantificate si pedepsite legal, din moment ce nu sunt licentiate, avertizeaza aceasta: äIn acest sens, statul nu poate face niciun demers de sanctionare, pentru ca nu ai pe cine sa reclami. Ministerul Turismului poate foarte bine sa spuna éDaca nu ai verificat licenta de turism, e vina ta. Practicile acestea nu sunt in curtea mea'ô.

ANAT a exclus 7 agentii membre, din cauza nerespectarii obligatiilor asumate de catre acestea fata de clienti si parteneri: Rex Travel, Big Travel, Premium Holidays, Sfara Tours, Ali Baba Tour, Universal Turism, Apyas International.

Asadar, igienizarea turismului romanesc se face pe doua fronturi, atat pe piata generala, cat si in interiorul ANAT.

"Ne folosim de acest prilej si de faptul ca ne aflam la inceput de sezon turistic, pentru a reveni cu recomandarea catre consumatorii de turism din Romania, sa manifeste vigilenta fata de achizitionarea de oferte tip 'chilipir', deoarece asemenea oferte nu au intotdeauna suport real pe piata turistica", au declarat oficialii ANAT.

"Nu pretul, ci siguranta trebuie sa reprezinte criteriul principal atunci cand vorbim de achizitionarea unei vacante, sens in care, recomandam ca turistii sa verifice existenta politei de asigurare de insoventa a agentiei de turism, dar si licenta de turism a acesteia, inainte de a incheia contractul", au mai spus acestia.

Citeste intr-un material DailyBusiness.ro ce poti face, mai exact, pentru a te feri de tepele din turism.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
18/04/2012 17:39
Eliminarea unor membrii ANAT este o chestiune de ordine interioara. Nu suntem de acord cu spalatul rufelor in public.
Au mai fost agentii care au avut probleme si apoi si-au revenit.
 
Adrian Pop a spus:
18/06/2012 12:23
1. legat de licenta de turism si asigurarea de insolventa - site-urile de reduceri doar promoveaza un produs/serviciu, nu au cum sa aibe ele llicenta de turism sau asigurare de insolventa. Ar insemna ca atunci cand promoveaza un detartraj sa aibe licenta de cabineti stomatologic si exemplele ar putea continua. Licenta de turism si asigurare de insolventa au agentiile de turism care lucreaza cu aceste site-uri, iar clientii care cumpara de pe site-urile de reduceri sunt liberi sa verifice inainte de a cumpara daca agentia de turism respectiva are licenta de turism.
2. legat de "Incasarea unor sume de bani pentru servicii turistice inainte de incheierea contractului cu turistul si fara a avea o asiguare de insolventa (pentru a asigura banii platiti in avans de catre turist in caz de insolventa) este ilegala. Faptul ca ulterior turistul este trimis la o agentie de turism pentru a incheia cu aceasta un contract este irelevant"

Contractul cu clientul exista din momentul in care clientul isi creeaza cont pe site si accepta "Termenii si conditiile", "Politica de confidentialitate" etc. Este esenta insasi a comertului online, acceptul clientului este un contract care are aceeasi importanta legala ca orice contract semnat fizic.

3.legat de voucherul platit pe site care este "comision incasat pe o vanzare si nicidecum o taxa de publicitate asa cum se incearca a se masca" . Comision de vanzare sau taxa de publicitate, acest voucher se plateste pe site in conditii cat se poate de legale conform aceluiasi contract de care spuneam mai sus semnat intre client si site. E un sistem inventat de Groupon acum 5 ani de zile si practicat in peste 100 de tari in prezent. D-na Martin ne explica acum ca e ilegal.
4. Daca un client are problema, evident ca se poate adresa ANPC care se va indrepta impotriva agentie de turism respective care poarta toata responsabilitatea ofertei facute, site-ul functionand doar ca un vector de publicitate.

5. Si ca dovada suprema ca majoritatea clientilor sunt multumiti, se poate intra pe paginile de facebook ale site-urilor care au zeci/sute de mii de fani si veti vedea ca majoritatea clientilor sunt multumiti.

Sunt multe persoane cu interese in turismul romanesc care isi doresc sa denigreze promotiile astea caci au oferte prea interesante si le submineaza lor preturile lipsite de bun simt prin intermediul carora au reusit sa ii alunge pt toti romanii pe litoralul bulgaresc. Am tinut totusi sa clarific cateva aspecte caci e pacat sa fie indusi in eroare oamenii printr-o dezinformare de aceasta speta prin care se arunca vorbe fara nicio acoperire.
 
mika a spus:
22/09/2012 17:19
In ultimele luni am cumparat de mai multe ori de pe site-ul pretulmini.com si am observat ca reducerile sunt negociate cu adevarat, iar pretul produselor este foarte mic. Acesta este unul din cele mai noi site-uri de acest gen. Am fost foarte placut surprinsa cand am gasit acest site pe facebook!
 
TANTA a spus:
24/11/2012 13:58
eu am ajuns la un hotel care habar n-avea despre aceste reduceri, fi-ti atenti , intrebati mai intai la telefon daca se aplica .
 
DUMITRU a spus:
24/11/2012 14:00
unde pot reclama atitudinea nepoliticoasa a unor agentii ? raspunsuri care nu au nimic in legatura cu subiectul prin infoturism.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Februarie 2020, 02:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter