Potrivit cercetătorilor, există doar 17 astfel de monede în lume, iar o mare parte dintre ele împodobesc colecțiile muzeelor. Este considerată una dintre cele mai încântătoare lucrări ale școlii de medalii din Gdańsk, confirmată și de prezența oaspeților străini, inclusiv experți din Polonia. Nu degeaba s-a vândut moneda cu două milioane de euro!
Este vorba despre moneda de 100 de ducați cu chipul Regelui Poloniei, Sigismund al III-lea Vasa. Banul rar s-a vândut în cinci minute la licitație. Originalul monedei a fost creat în monetăria din Bydgoszcz, iar emisiunea sa datează din 1621, când nu exista nicio altă monedă de aur de dimensiuni similare în Europa. Cu un diametru de aproximativ 7 cm și o greutate de până la 350 g, acum se compară cu greutatea unei cutii mici de băutură carbogazoasă.
Designul este atribuit lui Samuel Ammon, unul dintre cei mai remarcabili medaliați ai acelei epoci. Cercetătorii subliniază reproducerea precisă a trăsăturilor regelui, gulerul de dantelă acoperit cu armură și cifrele datei gravate nu mai mari de 0,5 mm. Datorită rarității extraordinare a acestei monede numismatice, casa de licitații norvegiană Oslo Myntgalleri a stabilit prețul de pornire la 15 milioane de coroane norvegiene, echivalentul a două milioane de euro.
Moneda poloneză rară, vândută la licitație cu două milioane de euro, datează din secolul al XVII-lea, din perioada Regelui Poloniei, Sigismund al III-lea Vasa. Acesta din urmă a fost fiul regelui Johan (Ioan) al III-lea al Suediei și al primei soții a acestuia, Ecaterina Iagello.
Vezi și Moneda care scrie istorie. BNR celebrează 90 de ani de excelență în medicina românească!
Moneda de 100 de ducați are o greutate de cca 350 de grame și un diametru de 7 centimetri. A fost creată în 1621, la monetăria din Bydgoszcz, și este considerată una dintre cele mai impresionante realizări ale școlii din Gdansk.
”Moneda vândută astăzi la licitația din Norvegia este cu siguranță cel mai frumos exemplar cunoscut. S-a păstrat până în zilele noastre într-o stare aproape de cea în care a părăsit monetăria!”, a declarat expertul numismat Damian Marciniak, prezent la licitația de la Oslo, scrie Onet.
Moneda de 100 de ducați, gravată cu chipul Regelui polonez Sigismund al III-lea Vasa, este foarte rară. În toată lumea există doar 17 exemplare, iar cele mai multe stau în muzee. Experții laudă „precizia extraordinară a gravurii”. La momentul emiterii era unică în Europa, ca dimensiune și valoare. Raritatea și calitatea artistică excepțională explică prețul record obținut la licitație, de două milioane de euro!
Citește și Moneda românească din 1966 care se vinde cu 1500 de lei. Mulți români o au în casă