Turcia, destinație cunoscută pentru vacanțele în regim all-inclusive, ar putea renunța la pachetele și mesele nelimitate. Acestea vor fi înlocuite cu meniuri à la carte pentru a fi redusă risipa alimentară uriașă. În țara noastră, pe litoral, se întâmplă exact invers. În acest an au apărut 10 hoteluri all-inclusive noi, iar la majoritatea, mâncarea reprezintă în jur de 30% din costul total al sejurului.
În hotelurile din Turcia, populare pentru regimul all-inclusive, mâncarea ar putea fi servită doar à la carte. Propunerea urmează să fie dezbătută în Parlament, însă există numeroase nemulțumiri.
„Personal nu cred să se renunțe la acest sistem all-inclusive complet, pentru că Turcia prin asta este faimoasă în lume, se va reflecta evident și în prețul cazării.”, a spus Ana Maria Sahin, director vânzări, restorturi all-inclusive, pentru Pro TV.
Și în țara noastră, mai ales pe litoral, numărul hotelurilor all-inclusive crește de la un an la altul. Dacă în sezonul trecut erau 45 de unități cu servicii complete, acum sunt 55.
„Este convenabil ca nu mai scot niciun ban din buzunar din momentul în care ajung în destinație.”, a declarat Cristian Bărhălescu, președinte ANAT Sud-Est.
În bucătăriile hotelurilor all-inclusive, în fiecare zi se pregătesc zeci de feluri de mâncare în cantități uriașe. Din păcate însă, tot zilnic, sute de kilogame de alimente ajung de pe mesele turiștilor direct la gunoi.
„Putem spune că depășim 100 de kilograme pe zi de mâncare care se aruncă.”, a spus Iulian Tenie, managerul unui hotel, pentru sursa menționată anterior.
Totuși, bucătarii sunt de părere că risipa alimentară ar putea fi combătută.
„Spre exemplu, avem 100 de oameni care pot să ia mic dejun odată, calculăm 10–15 grame din fiecare produs și apoi, în funcție de consum și de dorințe, se face refill.”, a spus Laura Mihalache, chef bucătar.
La nivel mondial, marile lanțuri hoteliere încearcă să reducă risipa de la micul dejun de tip bufet și servesc mâncare mai puțină, în farfurii mai mici. În anul 2024, un miliard de tone de alimente au fost irosite la nivel global, 28% provenind din serviiile de catering.
În România, 2,5 milioane de tone de alimente ajung la tomberon în fiecare an, ceea ce înseamnă aproximativ 150 de kilograme de persoană.
Citește și: 33% dintre români renunță la concediu vara aceasta. Jumătate își fac vacanța în țară