Auto

Ce masini straine mai cumpara romanii. Vezi topul vanzarilor

20 Dec, 00:07 • Redactia DailyBusiness
Romanii sunt destul de conservatori atunci cand vine vorba sa isi cumpere o masina noua, arata o analiza realizata pe baza datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Clientii romani se inspira din ce vad pe strada, isi intreaba prietenii care au automobile si incearca sa gaseasca masina ideala – pret mic, costuri pe masura.
Ce masini straine mai cumpara romanii. Vezi topul vanzarilor

Criza nu a adus foarte multe schimbari in ceea ce priveste preferintele pentru modelele vandute in Romania. Daca v-ati fi asteptat ca preferintele sa se indrepte de la limuzinele de lux, de la modele de clasa superioara catre automobile mai mici, mai ieftine, v-ati inselat.

Pentru romani, masina reprezinta, dincolo de utilitate, un simbol al statutului social, astfel ca printre automobilele din top 10 – cele mai vandute modele in 2011, intalnim nu mai putin de 7 modele germane sau produse sub licenta si cu piese din Germania.

In clasamentul din luna noiembrie, realizat de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), primul loc in clasament este ocupat de Skoda Octavia. Un model care se vinde chiar mai bine decat anul trecut (4.048 unitati), cand, dupa 11 luni, se afla pe locul 2 in top.

Pe locul secund s-a clasat modelul stilizat al lui Renault Clio. Francezii au vandut automobilul in 490 de exemplare in noiembrie (cele mai multe automobile de import vandute in luna a 11-a anului) si au adunat, in total, 3.750 de unitati, in scadere insa cu 22% fata de 2010.

Anul trecut, pe vremea aceasta, modelul francez era cel mai bine vandut din piata, bineinteles, dupa Dacia Logan.

“Chiar daca Logan si Clio impart multe dintre piese si tehnologie, Clio este vazut de cumparatori drept un produs mai de calitate, de import”, a declarat pentru DailyBusiness.ro analistul auto Razvan Marinescu.

“Este doar o problema de perceptie. Preturile la Clio sunt sensibil mai mari, insa romanii sunt dispusi sa plateasca in plus pentru a avea un automobil de import, chiar daca Loganul ofera un raport pret-calitate optim pentru Romania”, a mai spus acesta.
[img=2366][/img]

Podiumul celor mai vandute modele de import in 2011 este completat de “clasicul” Volkswagen Golf, un model improspatat care a atras 271 de clienti in noiembrie si 2.789 pe ansamblul primelor 11 luni.

Modelul a urcat doua pozitii in clasamentul anual, la fel ca si celelalte modele din gama Polo si Passat, evolutia fiind pusa de unii analisti pe seama reimprospatarii vizuale, in noua filozofie de design a concernului german.

In topul vanzarilor APIA, locurile 4 si 5 sunt ocupate, in ordine, de Opel Astra si Volkswagen Polo, modele vandute in aproape 2000 de exemplare fiecare.

Opelul a atras numai 158 de clienti in noiembrie si 2.091 pe ansamblul anului, dovada ca entuziasmul noului model, din 2010, s-a estompat, intr-o piata in care concurenta a devenit tot mai puternica.

Opel Astra a coborat astfel de pe podium, dupa ce anul trecut se afla pe locul 3.

VW Polo, pe de alta parte, dovedeste ca in industria auto refresh-ul functioneaza, noul model, restilizat, aducand constructorului german o ascensiune semnificativa, de 5 pozitii, de pe 9 pe 4 in topul vanzarilor, cu 212 exemplare vandute in noiembrie si 1.898 pe ansamblul primelor 11 luni.

Top 10 – cele mai vandute modele de import – claseaza pe locul 6 un alt model german, VW Passat. Un model deloc ieftin, care insa a inregistrat o ascensiune spectaculoasa in preferintele romanilor. Astfel, daca anul trecut se afla pe locul 13, acesta a ajuns acum pe 6, cu 173 unitati vandute in noiembrie si 1.630 pe ansamblul anului 2011.

“Motivul trebuie sa il cautam in noua linie de design si in campania de promovare inteligenta asociata programului Rabla. Astfel ca masina, considerata in anii trecuti drept una destul de scumpa, inaccesibila multora, a atras mai mult interes”, a declarat Razvan Marinescu.
[img=2365][/img]

Pe locul 7 intalnim un alt model foarte apreciat in Romania, Opel Corsa, prezent in aproape toate clasamentele ultimilor ani. Cu 168 de unitati vandute in noiembrie si 1.572 in primele 11 luni, acesta a atras vanzari mai mici cu 17,6% fata de anul trecut.

Locurile 8 si 9 in clasamentul vanzarilor APIA sunt ocupate de Skoda Fabia si Ford Fiesta, doua modele ramase in urma in fata competitorilor, dovada si cifrele de vanzari din 2011.

Modelul de la Skoda a atras 1.481 de clienti in 2011, in timp ce Fiesta a adunat 1.477 de unitati vandute, coborand vertiginos din clasament numai putin de 5 pozitii.

Top 10 – cele mai vandute automobile din 2011 este ocupat, in luna noiembrie, de modelul francez Renault Fluence.

Beneficiind de un look modern, cu un portbagaj mare si aere de masina de clasa premium, modelul celor de la Renault a adunat, si datorita puternicei campanii de promovare, 165 de unitati vandute in noiembrie si 1.446 automobile pe ansamblul primelor 11 luni, intrand, astfel, in premiera, in topul celor mai vandute masini straine din 2011.

Datele APIA arata ca pe ansamblul primelor 11 luni din 2011, in Romania s-au vandut 61.979 autoturisme de import, cu 6,8% fata de perioada similara din anul trecut (66.528 unitati).