- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Lista bolilor incompatibile cu permisul de conducere. Nu ai voie să conduci dacă suferi de aceste afecțiuni

11 Jun, 11:30 • Alexe Raluca
Toți șoferii din România se află sub incidența legilor prevăzute în Codul Rutier. Dacă nu le respectă, riscă să rămână direct fără permis. Află în următoarele rânduri care sunt afecțiunile ce pot duce la anularea carnetului de conducere.
Lista bolilor incompatibile cu permisul de conducere. Nu ai voie să conduci dacă suferi de aceste afecțiuni

Toți șoferii din România trebuie să aibă o stare de sănătate bună. În cazul în care asta nu se întâmplă, aceștia nu au dreptul să conducă pe drumurile publice din țară.

Citește și: Hotărâre majoră pentru românii cu permis de conducere. Guvernul schimbă legile

Lista bolilor incompatibile cu permisul de conducere

Afecțiunile neuromotorii, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Parkinson, sunt considerate incompatibile cu conducerea autovehiculelor. Totodată, demența, problemele de vedere și de auz grave, dar și afecțiunile cardiace pot determina suspendarea sau chiar anularea dreptului de a conduce. Nici șoferii care suferă de boli psihice sau tulburări mintale nu pot conduce mașini pe drumurile publice din România. Dependenții de droguri, diverse medicamente sau alcool cu atât mai puțin nu au ce căuta la volan.

Și conducătorii auto care au probleme de respirație pot ajunge să își piardă permisul de conducere. Pentru a-l redobândi, aceștia trebuie să obțină avizul unui medic specialist. În aceeași categorie intră și persoanele cu insuficiență renală gravă, pentru care păstrarea permisului este condiționată de avizul unui medic și controale regulate. În cazul celor care prezintă suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă, este necesară o evaluare medicală specializată. Dacă medicul își dă acordul, atunci și permisul de conducere rămâne valabil.

Conform legii, și persoanele care suferă de diabet zaharat sunt restricționate de la aconduce. Dacă românii bolnavi de diabet urmează un tratament specific și hipo sau hiperglicemia nu le face probleme, atunci aceștia își pot păstra carnetul.

Ca să își mențină permisul de conducere, șoferii trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5. Dacă nu se încadrează în aceste standarde, nu au voie să conducă pe drumurile publice, cu excepția cazului în care problema poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact. De asemenea, nici persoanele cu probleme de auz și hipoacuzie profundă bilaterală nu au voie să conducă vehicule din categoriile A sau B, cu excepția cazului în care vehiculul este echipat cu oglinzi suplimentare.

Conform Codului Rutier, persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare nu au voie să dețină permis de conducere auto. Cu toate acestea, în situația în care boala a fost tratată și un medic cardiolog a emis un aviz favorabil, șoferul poate menține permisul auto. În această categorie sunt incluse afecțiuni precum bradiaritmii, tahiaritmii, simptome de angină, implantarea unui stimulator cardiac permanent, intervenții de bypass coronarian cu grefă, transplant cardiac etc. În schimb, nu sunt emise sau reînnoite carnetele de conducere în cazul afecțiunilor precum bolile vasculare periferice, cardiopatia valvulară, etc.

Persoanele care prezintă afecțiuni sau anomalii ale aparatului locomotor nu le este permis să obțină permisul de conducere. În cazul persoanelor cu dizabilități, dreptul de a conduce poate fi acordat numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. În unele cazuri, este necesară și susținerea unei probe practice de conducere. Avizul medical trebuie să specifice și ce modificări sunt necesare la vehicul pentru a se adapta nevoilor conducătorului auto.

Depresia este o altă afecțiune care poate afecta grav capacitatea de a conduce. Multe dintre medicamentele utilizate în tratamentul acestei afecțiuni conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop, care pot afecta reacțiile și atenția șoferului. Astfel, legea interzice conducerea autovehiculelor persoanelor care utilizează astfel de tratamente. Conducătorii auto prinși conducând sub influența acestor substanțe riscă să fie pedepsiți cu închisoarea de până la 5 ani și li se suspendă automat dreptul de a conduce.

Citește și: Regulă obligatorie pentru șoferii care dețin permis de conducere categoria B. Ce prevede Codul Rutier