- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Vești importante pentru șoferii români. Ce schimbări majore aduce noua lege RCA

09 Oct, 18:35 • Cornel Ghimeșan
Noua lege RCA implică o mulțime de reguli noi pentru șoferii din România. Află cum sunt afectați conducătorii auto de cele mai recente reglementări.
Vești importante pentru șoferii români. Ce schimbări majore aduce noua lege RCA

Conform ultimelor actualizări aduse legii RCA și a surselor Antenei 3 CNN, șoferii care se aleg cu suspendarea permisului își pot suspenda și polița de asigurare pe aceeași perioadă, doar în cazul în care pot menține autoturismul în afara domeniului public. De asemenea, autoturismul poate fi supus verificărilor chiar și atunci când este parcat sau aflat în mișcare, fără ca șoferul să fie oprit pentru un control clasic de rutină.

Condițiile stabilite pentru suspendarea asigurării

Conform lui Silvian Trandafir, jurnalist Digi24: „Avem în acest moment o plafonare a RCA, pentru că, așa cum și-a asumat guvernul în timpul Executivului condus de Nicolae Ciucă, trebuie să vină cu o modificare a legii RCA, să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat cu Euroins, cu celelalte mari companii de asigurări. Avem un document care vizează, în primul rând, polițele RCA.”

mașini RCA
mașini RCA

Conducătorii auto pot suspenda asigurările în cazul în care rămân fără permis sau dacă au mașinile avariate. Astfel, asiguratul este obligat să adreseze asiguratorului o cerere în care trebuie să prezinte și dovada, în urma căreia perioada asigurării se va prelungi prin act adiționat. Chiar și așa, proprietarul mașinii va trebui să păstreze autoturismul în afara părții carosabile. Această procedură de suspendare nu ar trebui să depășească termenul de cinci zile.

Mașina poate fi supusă verificărilor chiar și atunci când este oprită pe un loc de parcare

O nouă schimbare constă în faptul că valabilitatea RCA-ului ar putea fi verificată chiar și atunci când mașina staționează, fără a fi necesară oprirea șoferului în trafic de către polițiști pentru efectuarea unui control obișnuit.

Conform Digi24: Controlul asigurării RCA este permis și atunci când acesta se realizează prin intermediul unor dispozitive tehnice ce fac parte dintr-un sistem electronic de control şi gestiune a traficului la nivel local sau național, atunci când verificarea se realizează şi asupra vehiculelor care staționează în mod obişnuit pe teritoriul României și se realizează fără oprirea vehiculelor.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România  poate oferi istoricul de avarii al mașinii

Atât Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, cât și asigurătorul RCA vor putea emite un istoric al autoturismelor în ceea ce privește avariile avute. În acest caz este vorba, în special, de situațiile în care păgubitul își repară mașina pe baza asigurării.

Toate schimbările ar putea fi aprobate și vor putea intra în vigoare de la începutul anului 2024.

Vezi și: Vor crește ratele românilor în 2024? Marcel Boloș: „Am ajuns la înțelegerea ca acest impozit să fie impus pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult