- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Bonele castiga dublu la ocazii speciale

22 Apr, 00:01 • sergiu.mihalcea
Bonele care sunt chemate sa lucreze ocazional, in timpul weekend-urilor si al sarbatorilor legale, castiga dublu fata de bonele angajate de asemenea ocazional, dar in timpul saptamanii, a declarat pentru DailyBusiness Antoaneta Istrate, directorul agentiei de plasament Antoanette Services.
Bonele castiga dublu la ocazii speciale

Bona ocazionala este cea la care parintii apeleaza pentru perioade scurte la anumite intervale de timp, atunci cand acestia au nevoie punctual de asemenea servicii, in timp ce bona interna este angajata in sistem permanent in cadrul familiei respective, lucrand cate 8, 10 ore pe zi, cu salariu fix.

„In mod normal o bona care ofera servicii ocazionale, in timpul saptamanii, castiga in jur de 5 euro pe ora. Chiar daca familia are nevoie de ea de o ora, bona este platita pentru trei ore – fiind luat in calcul timpul pierdut cu transportul pana la locuinta clientului. Remuneratia bonei ocazionale de weekend si de „sarbatoare” poate ajunge la 10 euro pe ora, aceasta fiind platita tot pentru timpul minim de 3 ore”, a explicat Istrate.

Remuneratia solicitata in 2007 de bonele care mergeau in vacanta cu familia era de aproximativ 100 de euro pentru 5 zile, in conditiile in care familia ii platea bonei si sejurul.

Un alt factor care va influenta, in opinia lui Istrate, piata de servicii de ingrijire a copiilor in 2008 va fi intoarcerea in tara a romanilor din Spania, care nu mai au locuri de munca in constructii, si care vor reveni impreuna cu sotiile lor, potentiale angajate pe piata de ingrijire a copiilor.

„Remuneratia unei bone interne se situeaza undeva intre 400 si 500 de euro pe luna si aceasta poate creste odata cu nivelul de studii si de pregatire al persoanei respective”, a spus Istrate. Conform unor estimari anterioare ale specialistilor din piata, salariul unei bone poate ajunge in Bucuresti chiar la 1.000 euro pe luna.

Istrate estimeaza ca cererea de bone in sistem part-time va creste cu circa 60%, pe intreaga piata romaneasca, in conditiile in care a fost introdusa legea care ii obliga pe parinti sa-si trimita copii la gradinita incepand cu varsta de 3 ani.

Agentia de plasament Antoanette Services a fost infiintata in 2005. Aceasta este acreditata la Asociatia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), prin intermediul careia este efectuata selectia bonelor.

Antoanette Services a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 30.000 de euro, iar pentru 2008 Istrate se asteapta la venituri cu „cel putin 30% mai mari”.