Cariere

Din „castigurile” capitalismului: Cum au „crescut” salariile romanilor din 1990 pana azi

01 Oct, 00:07 • razvan.codorean
Romanii rasturnau regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu in decembrie 1989, cu speranta ca vor scapa de privatiuni, de saracie, ca vor fi liberi sa isi construiasca un viitor mai bun. Dupa 20 de ani de capitalism, realitatea arata ca, din punctul de vedere al salariilor cel putin, am castigat putin peste 20%.
Din castigurile capitalismului: Cum au crescut salariile romanilor din 1990 pana azi

Prosperitatea ramane doar o notiune pur teoretica pentru majoritatea populatiei, avand in vedere cum au crescut preturile in acest interval.

Potrivit unui studiu realizat de economistul Bogdan Glavan, din 1990 si pana in 2012, deci in 22 de ani, castigul salarial mediu lunar net a crescut cu 22,5%, ceea ce inseamna un ritm mediu anual mai mic de 1%. 

22% este un randament pe care multa lume cauta sa-l obtina intr-un an, nu in 22 de ani.
[quote=Bogdan Glavan, analist economic]Bunastarea romanilor a crescut in ritm de melc datorita politicilor inapte sa aduca dezvoltare autentica, care au franat acumularea de capital si cresterea productivitatii[/quote]
„Reteta” acestei ineficiente sta in proastele institutii care au penalizat ascensiunea economico-sociala a celor merituosi, punandu-i „la carma” pe cei mai nepriceputi. De la politicieni la oamenii de afaceri, majoritatea pot oferi modele de bune „succesuri”, de pricepere in expropriere si capusare, de habarnism cand vine vorba de creativitate si investitie judicioasa, spune acesta, [url=http://logec.ro/salariul-real-dupa-22-de-ani-de-pus-frana-dezvoltarii/]pe blogul sau[/url].
[img=4333][/img]

Astfel, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), fata de luna
octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 122,9%, cu 2,5
puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2013.

Indicele
castigului salarial real se calculeaza ca raport intre indicele castigului
salarial nominal mediu net si indicele general al preturilor de consum al
populatiei, exprimat procentual.
[img=4334][/img]
[b] De 2 bani sperante. Asa arata viitorul[/b]

Daca va ganditi ca in anii urmatori o veti duce mai bine, ca veti avea mai multi bani in buzunar si ca va veti putea permite sa platiti o rata mai mare la banca, ar fi bine sa va mai ganditi o data. Pana si autoritatile se asteapta ca salariile sa continue sa creasca in ritm de melc.

Daca este sa ne luam dupa [url=http://www.cnp.ro/user/repository/prognoza_primavara_2013.pdf]cele mai noi date ale Comisiei Nationale de Prognoza[/url], sperantele unui trai mai bun, din acest punct de vedere, sunt aproape egale cu zero.   

Potrivit datelor CNP, in acest an, salariul mediul net va atinge nivelul de 1.615 de lei, in crestere cu 103 de lei fata de 2012. 

Calculat in moneda europeana, la cursul  mediu de 4,5 lei estimat pentru anul viitor de CNP, asta inseamna 22 de euro in plus.  
[img=4332][/img]
Impartiti cei 103 lei la 12 luni si veti obtine 8,5 lei in plus la salariu/lunar. Echivalentul a doua paini sau putin peste un litru de benzina. Nici macar un pachet de tigari nu poti obtine cu ei.

“Realitatea din prezent si prognozele nu fac altceva decat sa confirme faptul ca statul nu incurajeaza munca”, spune economistul Cristian Dinulescu.

“In loc sa stimuleze angajarile, cresterea salariilor, prin mecanisme fiscale, statul nu face altceva decat sa creasca presiunea fiscala asupra angajatorilor. Este normal, astfel, ca acestia sa incepe sa traga de salarii”, a mai spus acesta.
[quote=Cristian Dinulescu, analist economic]Cand platesti inca aproape un salariu la stat in contul taxelor, ca patron ce motivatie ai sa cresti venitul angajatului? Fara reducerea CAS, fara masuri de stimulare a angajarilor, situatia nu se va schimba prea curand[/quote]
Premierul Victor Ponta a declarat, zilele trecute, ca, daca ar fi pus sa aleaga o masura fiscala pentru anul viitor, ar opta pentru reducerea contributiilor de asigurari sociale, fata de majorarea salariilor sau reducerea TVA, deoarece nivelul acestor contributii este foarte inalt.

„Prima ar fi reducerea contributiilor de asigurari sociale, pentru ca, intr-adevar, in timp ce cota unica este o fiscalitate scazuta fata de media europeana, TVA e principala sursa de venituri, contributiile de asigurari sociale sunt la un nivel foarte inalt si practic ingreuneaza crearea de noi locuri de munca si mai ales munca la alb”, a spus Ponta.

El a adaugat ca o decizie se va lua pe masura ce vor creste incasarile la buget, iar principala „speranta” in aceasta privinta o constituie reorganizarea ANAF, cu Directia Antifrauda.

Va ganditi ca viitorul va arata mai bine? Dincolo de promisiunile politicienilor, realitatea pare a fi cu totul alta, daca luam in calcul prognozele CNP.

Salariul mediu net va creste in 2014 cu 83 lei (1698 lei), in 2015 cu 75 lei (1773 lei), iar in 2016 cu 66 lei (1839 lei). Calculat in moneda europeana, la cursul de 4,5 lei, salariul mediu net peste trei ani va ajunge la 408 euro, cu 50 de euro mai mult decat in acest an.   

Unde vor fi cele mai bune salarii

Datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) arata ca, si in viitor, cele mai mari salarii vor fi platite angajatilor care lucreaza in Capitala, cu 40% peste media nationala.

In viitor, ecartul se va mentine, asa ca, daca vreti un job platit cat mai bine, cautati ofertele firmelor din Bucuresti-Ilfov.

Dincolo de situatia din Bucuresti, in 2015, cele mai mari salarii nete se vor plati in  Gorj (1.945 lei), Arges (1.843 lei), Timis (1.811 lei), Prahova (1.797 lei),  Cluj (1.756 lei), Sibiu (1.737 lei), Constanta (1.708 lei), Mehedinti (1.692 lei), Brasov (1.657 lei). 

La polul opus, cel mai mic salariu mediu net va fi platit in 2015 in Harghita (1.269 lei), Maramures (1.302 lei), Bihor (1.336 lei), Vrancea (1.338 lei), Vaslui (1.346 lei), Satu Mare (1.348 lei), Bistrita-Nasaud (1.353 lei),  Covasna (1.361 lei) si Neamt (1378 lei).

Cat vor creste preturile

Aceasta crestere salariala “fabuloasa” nu va insemna aproape nimic, daca luam in calcul evolutia inflatiei. Potrivit CNP, cresterea cumulata a preturilor de consum va fi, in urmatorii trei ani, de peste 12%. 

Datele din prognoza CNP trebuie luate, bineinteles, cu rezervele de rigoare. In ultimii ani, acestea au suferit numeroase modificari, criza economica aruncand in aer cele mai optimiste prognoze, date in 2008.

Pe ansamblu, insa, chiar si luand in calcul o marja de eroare generoasa, evolutia economiei si, implicit, a castigurilor romanilor, se anunta a fi una temperata.   

DailyBusiness.ro relata recent ca Romania va ramane cea mai saraca tara din Uniunea Europeana cel putin in acest deceniu, daca nu pana in 2025, arata prognozele facute de Fondul Monetar International si alte institutii straine. Potrivit datelor FMI, in 2017, nivelul mediu de trai al Romaniei va fi de 44% din media Uniunii Europene, fata de 50% in cazul Bulgariei.