- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Job-urile cu cea mai mica concurenta: Specialistul in colaci Kurtos, inginerul zootehnist si programatorul

14 Jan, 21:00 • cristina.mihai
Posturile specializate, dar si job-urile in care oferta este mare, cum este IT-ul, atrag cele mai putine aplicatii pe anunturile online, numarul candidatilor pentru fiecare post fiind de obicei de ordinul zecilor. De cealalta parte a baricadei sunt job-urile de vanzatori, unde exista cazuri in care mii de aplicatii se lupta pentru un post. DailyBusiness.ro a realizat o trecere in revista a site-urilor de recrutare si a discutat cu mai multi specialisti in resurse umane pentru a creiona domeniile si pozitiile unde este cea mai mica concurenta.
Job-urile cu cea mai mica concurenta: Specialistul in colaci Kurtos, inginerul zootehnist si programatorul

„De obicei, cele mai putine aplicatii sunt inregistrate pe anunturile de joburi cu specializare nisata. Fie ca este solicitata experienta de lucru pe anumite industrii sau sunt cerute cunostinte de limbi straine rare sau de utilizare a unor programe de calculator, toate sunt criterii care ii limiteaza pe aplicanti”, spune Monica Dona, consultant la furnizorul de servicii de resurse umane Lugera&Makler.

„As include in aceeasi categorie si joburile care sunt catalogate social ca fiind destinate doar femeilor sau doar barbatilor. Astfel numarul de aplicanti pentru o pozitie de Asistent sau de Receptionist este semnificativ mai mic decat cel al aplicantelor. Pentru posturile de stivuitorist, manipulant, operator depozit, mecanic, numarul barbatilor aplicanti va fi insa intr-un procent semnificativ mai mare decat al femeilor”, adauga Dona.

Bogdan Florea, director general al firmei de recrutare Trenkwalder Sobis, spune ca un numar mai redus de aplicatii se inregistreaza pentru posturile de programatori, dar si in domeniul asigurarilor. Explicatia? In domeniul IT a fost si este de lucru si in perioada de recesiune, astfel ca oferta fiind mare, numarul de aplicatii per job scade. „In ce priveste posturile din domeniul asigurarilor, potentialii candidati se feresc probabil de plata pe baza de comision si poate se si gandesc ca intr-o perioada de criza nu se prea vand asigurari”, considera Florea.

Si Ligia Munteanu, consultant de recrutare in cadrul firmei de resurse umane ConsulTeam, spune ca numarul aplicatiilor per anunt este mai mic pentru posturile de nisa, cum ar fi specialistii IT cu experienta in anumite softuri mai putin utilizate sau contabilii cu experienta in domeniul pietelor de capital. „Numarul de aplicatii pe care le primim pentru astfel de anunturi este mai mic si pentru ca publicul tinta este mult mai restrans”, adauga ea.

Luand la „puricat” anunturile postate pe principalele portaluri cu anunturi de job-uri si care dateaza de circa o luna, se observa, fara a avea pretentia de cercetare exhaustiva, ca intr-adevar au mai putini candidati posturile nisate, in care sunt detaliate anumite cerinte obligatorii, cum ar fi numele facultatii absolvite sau specializarea candidatului.

Spre exemplu, pentru un post de brand manager la o companie din domeniul sanatatii in Arad s-au inscris intr-o luna doar 12 persoane, unul dintre motive fiind faptul ca facultatea de farmacie era obligatorie. Un post de sofer de camion cu macara a avut doar 31 de aplicatii pe site-urile de recrutare, in timp ce pentru 3 posturi de specialist in prepararea colacilor Kurtos s-au inscris intr-o luna doar 20 de candidati, iar pentru un post de manichiurista la un hotel de 5 stele din Qatar s-au inscris sub 10 persoane.

Un alt domeniu in care aplicantii nu sunt numerosi este agricultura, unde sunt posturi de tehnicieni sau ingineri zootehnisti la care nu sunt mai mult de cateva zeci de aplicatii.

In cazul domeniilor cu multi aplicanti apar si problemele: Uneori doar 10-15% din CV-urile primite sunt relevante

Cele mai multe aplicatii sunt pentru job-urile de vanzatori. Spre exemplu, un anunt de angajare la mai multe magazine din grupul LPP Fashion a atras intr-o luna peste 4.000 de aplicatii. O alta pozitie care a atras un numar impresionant de aplicatii este cea de Educator/Invatator/Profesor, care are tot peste 4.000 de aplicatii.

In general una dintre principalele caracteristici ale posturilor cu multe aplicatii este faptul ca sunt posturi entry-level.

Totusi, aceste caracteristici nu reprezinta o regula, spre exemplu pentru un post de specialist in relatii publice la Dacia s-au inscris inca din prima zi de la postarea anuntului peste 1.500 de candidati.

„Cele mai multe aplicatii sunt inregistrate pentru oportunitatile de lucru din domeniul bancar, retail, BPO, telecom si farma, care au postat cele mai multe anunturi de recrutare pentru tinerii absolventi”, spune Monica Dona de la Lugera&Makler.

Un numar mare de aplicatii se primesc si pentru posturile de suport (office administration, customer service, call center-n.r.) „In cele mai multe cazuri aplicatiile cu adevarat relevante sunt foarte putine – uneori chiar mai putin de 30 de CV-uri relevante din peste 200 primite. Cauza principala a acestui fenomen este ca multi candidati nu trateaza cu seriozitate cerintele postului, specificate in anunt”, spune consultantul in recrutare Ligia Munteanu.

Specialistii in resurse umane de la ConsulTeam spun ca in ultima perioada a crescut, de asemenea, interesul pentru proiectele in domeniul energiei regenerabile. Intr-o economie destul de instabila, companiile din acest domeniu prezinta, pentru candidati, mai multa incredere prin prisma faptului ca apartin unui domeniu in dezvoltare chiar si in perioada de criza.

Trenkwalder Romania este una dintre cele mai mari companii de recrutare, selectie si plasare de personal, cu venituri de 8,9 milioane euro, in 2009. Lugera&Makler este de asemenea prezenta in topul firmelor de recrutare, in 2009 inregistrand afaceri de peste 12 milioane euro.

ConsulTeam este o companie mai mica, afacerile firmei situandu-se in jur de 1 mil. euro in 2009. Printre cele mai mari firme de HR din Romania se mai numara si Adecco sau Manpower.