- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Piata muncii ia o gura de oxigen: 45% din managerii din regiune vor sa faca angajari in 2011

30 Mar, 00:01 • cristina.mihai
48% din managerii din Europa Centrala si de Est se asteapta ca urmatoarele 12 luni sa fie mai bune pentru propriul business, fata de doar 31% in 2010, potrivit unui studiu PwC. O buna parte din companii estimeaza ca isi vor creste si numarul de angajati si astfel pe agendele directorilor reapare o problema mai veche: deficitul de oameni talentati.
Piata muncii ia o gura de oxigen: 45% din managerii din regiune vor sa faca angajari in 2011

Studiul Global CEO a fost realizat de PricewaterhouseCoopers pe 1.200 de manageri din regiune.

Potrivit cercetarii, 45% din managerii din regiune vor sa isi creasca numarul de angajati in acest an, din care 21% cu peste 8 procente. Ponderea directorilor din regiune care se gandesc la cresterea numarului de angajari a crescut substantial fata de 2010, cand doar circa 30% din managerii din CEE aveau in plan angajari.

Chiar daca increderea pe termen scurt a managerilor este in crestere, evolutia economica ramane principala grija a acestora, urmata de deficitul public si suprareglementare. Dorinta de a face noi angajari a determinat insa ca in topul grijilor sa urce pe locul 4 deficitul de candidati talentati, un criteriu care era in 2010 abia pe locul 8 in topul celor mai mari probleme pe care companiile le au de infruntat.

Atitudinea mai pozitiva a managerilor nu inseamna insa ca acestia au uitat ca perioada economica nu este una stabila. De altfel, reducerile de costuri raman anul acesta „in carti” pentru 64% dintre manageri, in timp ce 50% se gandesc la joint-venture-uri.

Schimbarile organizationale din ultimii ani si perspectivele de crestere a numarului de angajati in urmatoarele 12 luni ii pun pe manageri in fata altor probleme, asa ca acestia considera ca una dintre cele mai importante provocari este gasirea, dar si mentinerea oamenilor talentati, arata studiul PwC.

Ca schimbari in strategia de resurse umane, managerii opteaza pentru o mai mare atentie acordata motivarii non-financiare.

Mai bine de jumatate din manageri vor trimita mai multi angajati in delegatii internationale in acest an. PwC arata ca numarul delagarilor pentru proiecte internationale a crescut cu 25% in ultimul deceniu, iar compania estimeaza ca urmatorii 10 ani vor mai aduce o crestere de 50%.

Doua treimi dintre managerii chestionati spun ca exista un numar limitat de candidati talentati, iar 44% dintre acestia considera ca forta de munca pe care o conduc nu este creativa.

Cei mai multi executivi, 65% din respondenti, vor sa utilizeze anul acesta mai multe recompense non-financiare, in majoritatea cazurilor training-uri si programe de mentoring.

Cum arata strategia de resurse umane in functie de industrie

Managerii din industria tehnologiei sunt de asemenea mai increzatori in evolutia pozitiva a business-ului. Acestia vad trei viitoare surse pentru crestere: inovatia, o mai buna penetrare a pietelor existe si a celor in dezvoltare, si fuziunile.

In retail, 90% din manageri se asteapta sa inregistreze venituri mai mari in 2011. De asemenea, peste 90% din managerii din domeniu cred ca isi vor extinde operatiunile din Asia in urmatoarele 12 luni.

Ca schimbari in zona de HR, managerii din domeniu spun ca vor delega mai mult si ca vor utiliza mai multe metode de motivare non-financiara in acest an.

Mai bine de jumatate din managerii din retail spun ca isi vor schimba semnificativ strategiile pe masura ce clientii apeleaza din ce in ce mai mult la social media pentru a-si manifesta preferintele.

In industria pharma, cele mai multe schimbari legate de strategia de resurse umane au in vedere delegarea personalului. 66% din companiile din domeniu vor sa delege mai multi angajati pentru proiecte internationale. De asemenea, peste 50% din manageri vor sa motiveze mai mult non-financiar si sa limiteze bonusurile date executivilor.

Peste 56% din managerii din asigurari spun ca se asteapta la cresteri in urmatorul an, fiind unul dintre cele mai optimiste sectoare.

In acest domeniu, peste 70% din manageri spun ca vor sa delege mai mult angajati pentru proiecte internationale. In topul schimbarilor din zona de resurse umane din domeniu se numara insa si motivarea diferita a tinerilor fata de ceilalti angajati si schimbarea strategie pentru a atrage mai multe femei in domeniu.

Mai mult de 60% din managerii din domeniu cred ca investitiile din IT sunt un factor cheie pentru crestere, atat din prisma imbunatatirii eficientei, cat si a scaderii costurilor.

58% din managerii din domeniu spun ca vor continua sa diminueze costurile in urmatoarele 12 luni. De asemenea, mai bine de jumatate din manageri spun ca disponibilitatea persoanelor cu abilitati cheie reprezinta o amenintare semnificativa pentru cresterea companiilor. Problematic este in special deficitul de talente din pietele emergente, ceea ce determina companiile sa tina pasul cu salariile in crestere ale profesionistilor locali.

Industria de asset management pune accentul in acest an pe limitarea bonusurilor date executivilor, gasirea unor metode diferite de motivarea de tinerilor fata de ceilalti angajati, si in general pe utilizarea modalitatilor de motivare non financiara.

In zona de automotive, delegarile internationale sunt principala schimbare in politica de resurse umane din 2011.

Managerii din zona bancara considera ca pe langa delegari internationale, schimbari importante in politica de HR vor fi si limitarea bonusurilor date executivilor si schimbarea politicilor pentru o mai buna retentie si atragere a femeilor in domeniu.