- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Povestea unui student Erasmus din Franta, care a ramas sa faca business in Romania

17 Apr, 16:00 • cristina.mihai
Nicolas Combat, proprietarul cabinetului de HR Organisation Consulting Prod si al scolii de business Cefora Business School, isi aminteste cu exactitate data cand a venit prima data in Romania: 26 septembrie 2001, cand a venit ca student Erasmus la cursurile din ASE. Acum detine 3 companii in Romania, cu afaceri cumulate de peste 600.000 euro.
Povestea unui student Erasmus din Franta, care a ramas sa faca business in Romania

„Am fost primul student al Grades Ecolles din Franta care a plecat cu o bursa Erasmus la studii in afara tarii. Trebuia sa stau un semestru la ASE si am stat un an”, spune Combat.

Ce l-a determinat sa ramana in Romania? Fiind un fost student Erasmus, care a studiat in Romania, a fost considerat cel mai potrivit om pentru pozitia de consilier al operatiunilor universitare de la Ambasada Franceza din Bucuresti.

In calitate de consilier la ambasada, Combat a fost tot timpul la curent cu ceea ce se intampla nu doar in mediul educational, ci si in cel de afaceri, iar unul dintre business-urile sale este chiar unul de invatamant superior, realizat dupa modelul invatamantului in alternanta din Franta.

Implementarea acestui sistem educational in Romania nu este simpla, pentru ca elevii nu au incredere intr-o scoala unde nu platesc taxe de studii, ci din contra primesc locuri de munca. Modelul de business al scolii, denumita Cefora Business School, este urmatorul: Companiile platesc taxele in numele elevilor, iar acestia sunt si angajati part-time in companiile respective.

„Am vrut sa dezvolt aceasta scoala, dincolo de ideea unui business. Imi place foarte mult partea de invatamant superior, fara educatie nu ajungi niciodata unde vrei”, spune Combat. (mai multe despre Cefora Business School puteti citi aici).

Totusi, Cefora nu este primul business demarat de Combat pe piata locala. Omul de afaceri francez a inceput in 2005 cu un cabinet de resurse umane, care are acum afaceri de cateva sute de mii de euro.

„Fiind o societate de servicii, afacerile cabinetului de resurse umane oscileaza foarte mult. Pe de alta parte, scoala este un business foarte liniar din punct de vedere al managementului”, spune Combat.

Pe langa aceste afaceri, Combat si-a deschis in Romania si un site de vanzari private, Myexclusivestore.com (produsele sunt vandute doar pe perioade scurte de cateva zile, cand apare o colectie noua, iar produsele pot fi achizitionate si vizualizate doar de membri-n.r.). Aceste este o afacere unde „cu cat creste numarul de clienti cu atat creste si business-ul”.

Chiar daca dirijeaza 3 afaceri, Combat tine sa mentioneze ca fiecare este condus de un alt manager.

„Ma definesc ca un antreprenor, dar sunt inconjurat de echipele mele, fara de care nu pot face nimic. Dirijez grupul, dar fiecare activitate este controlata de un manager”, spune Combat.

Urmatorul obiectiv al francezului este sa extinda site-ul de vanzari private si in Ungaria si Rusia in acest an, printr-o investitie de ordinul zecilor de mii de euro.

„Acum le traducem. In prezent pe piata din Romania nu se epuizeaza stocul, este un concept nou si oamenii sunt inca reticenti fata de cumparaturile online. In Franta acest tip de businesss valoreaza sute de milioane de euro anual si se vand circa 250 de produse pe zi”, mai spune Combat.