- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Salarii de mizerie în HoReCa și turism. Un nou studiu scoate la iveală ce bani câștigă 70% dintre acești angajați

06 Apr, 10:34 • Bumbeneci Diana
70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie. 3.700 de lei este media netă lunară în turism și 3.800 în HoReCa
Salarii de mizerie în HoReCa și turism. Un nou studiu scoate la iveală ce bani câștigă 70% dintre acești angajați

Turismul și industria hotelieră (HoReCa) sunt printre sectoarele care au înregistrat cel mai mare număr de noi locuri de muncă pe piață în această perioadă, deoarece angajatorii, atât din România, cât și din străinătate, se pregătesc pentru sezonul de vârf din perioada caldă a anului. În ultima lună, au fost postate aproximativ 4.000 de poziții vacante în aceste domenii.

Salarii de mizerie în HoReCa și turism

Cu toate acestea, interesul candidaților rămâne moderat, contribuind la acest aspect și nivelurile reduse ale salariilor oferite în aceste domenii. Potrivit datelor furnizate de Salario, platforma de comparare a salariilor dezvoltată de eJobs, 70% dintre angajații din aceste domenii câștigă sub salariul mediu net pe economie, care a fost de 4.859 de lei în luna ianuarie. Turismul ocupă locul al șaptelea în topul domeniilor cele mai atrăgătoare pentru candidați, cu peste 80.000 de aplicări în ultima lună.

Conform datelor Salario, cea mai mare parte a angajaților din turism și HoReCa (36,9%) câștigă între 1.900 și 3.000 de lei, iar 33,3% câștigă între 3.000 și 4.500 de lei. În același timp, 22,1% au venituri cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei, 5,6% câștigă între 7.000 și 10.000 de lei lunar, iar doar 2% depășesc suma de 10.000 de lei lunar. Cu o medie salarială netă de 3.700 și, respectiv, 3.800 de lei, turismul și HoReCa se numără printre cele mai slab plătite sectoare din economie, alături de call-center / BPO, industria confecțiilor, saloanele de înfrumusețare și sectorul sportiv / wellness.

Argumentul câștigurilor, dar și faptul că au la dispoziție un număr mare de oportunități similare în afara țării, pe salarii de trei, patru sau chiar cinci ori mai mari au adâncit deficitul de candidați cu care se confruntă angajatorii din turism și HoReCa. În plus, sunt două sectoare afectate și de un nivel ridicat de fluctuație a personalului. În acest context, au fost printre primii care au apelat la soluția importului de candidați, în special din țările asiatice”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro, liderul pieței de recrutare din România.

Potrivit datelor transmise de platforma de recrutare, un agent de turism câștigă în medie 3.300 lei net pe lună. Cu toate acestea însă, veniturile acestuia se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanță. În perioada estivală, când și activitatea este mai intensă, aceștia pot chiar să-și dubleze salariul. În plus, ei pot beneficia de reduceri semnificative la achiziționarea unor pachete de vacanță.

„De altfel, aceeași regulă se aplică pentru multe dintre pozițiile specific acestor domenii, în condițiile în care, la salariul de bază, se adaugă bacșișul sau comisioanele de vânzări”, mai spune Roxana Drăghici.

salarii angajați HoReCa
salarii angajați HoReCa

Cele mai mici salarii MEDII nete introduse până în acest moment de către angajații din turism și HoReCa, sunt pentru joburile:

• Cameristă – 2.600 de lei
• Barman – 2.800 de lei
• Ospătar – 2.900 de lei
• Ajutor de bucătar – 3.100 de lei
• Brutar / patiser / cofetar – 3.100 de lei
Județele cu cele mai mici salarii MEDII nete din Turism și HoReCa sunt:
• Bistrița – 2.500 de lei
• Gorj – 2.700 de lei
• Prahova – 2.900 de lei
• Călărași – 3.000 de lei
• Caraș-Severin – 3.000 lei

Pe de altă parte, chiar și în județele în care vorbim de valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie:

• București – 4.400 de lei
• Timiș – 4.100 de lei
• Cluj – 3.700 lei
• Brașov – 3.700 de lei
• Constanța – 3.600 lei

Cât despre joburile postate de angajatorii din străinătate pentru aceste domenii, media netă salarială este de 8.000 de lei pe lună. La ora actuală, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 25.000 de locuri de muncă. Peste 750.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs.

Vezi și: România stinge focul din sobele pe lemne pentru combaterea sărăciei energetice! Guvernul a decis data la care se renunță la sobe

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult