- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Salariile cresc cu maxim 10% anul viitor, si doar pentru angajatii performanti

14 Nov, 00:01 • andra.gheorghe
Desi este greu de estimat ce se va intampla pe piata muncii anul viitor, trei fenomene au fost identificate, pentru DailyBusiness.ro, de specialistii in resurse umane: salariile vor creste in continuare, insa nu la fel de euforic precum in anii trecuti, cu procente de maxim 10%, fluctuatia de personal se va domoli consistent, iar numarul de concedieri va creste.
Salariile cresc cu maxim 10% anul viitor, si doar pentru angajatii performanti

O mare necunoscuta este reprezentata de schimbarile pe care criza financiara le va provoca in climatul economic romanesc, cu precadere in politicile de resurse umane pe care le vor adopta companiile. Se vorbeste despre urgenta reducerii costurilor, echivalente in mentalul public cu salarii mici.

„Este greu de spus ce se va intampla in 2009. Probabil ca vor fi cresteri salariale dar nu foarte mari, si acestea doar pentru cei mai performanti angajati. Cred ca in 2009 va fi extrem de important ca echipele sa fie formate din oameni foarte bine pregatiti si dedicati. Nu cred ca ne mai permitem sa avem oameni care au pretentii dar nu si rezultate”, a afirmat Mihaela Perianu, general managerul companiei de HR Aims Human Capital.

Potrivit acesteia, salariile vor continua sa creasca anul viitor, insa nu cu mai mult de 10%, de care vor dispune doar acei angajati realmente performanti.

Reprezentantii companiei de resurse umane Manpower sunt si ei de parere ca euforia salariala de pe piata se va tempera, situatia nefiind – inca – atat de dramatica, iar salariile vor continua sa creasca peste media europeana, insa nu vom mai vedea cresteri de 20 – 30%, ca in anii trecuti.

De ce va scadea fluctuatia de personal

Managerul de la Aims sustine ca, in contextul actual, oamenii isi pun problema mai mult cum sa-si pastreze locul de munca si nu unde sa plece.

[quote=Mihaela Perianu, general manager al Aims Human Capital Romania] In 2009 va fi extrem de important ca echipele sa fie formate din oameni foarte bine pregatiti si dedicati. Nu cred ca ne mai permitem sa avem oameni care au pretentii dar nu si rezultate[/quote]
„Sunt companii care-si continua politica expansionista, care angajeaza in continuare, si merg pe dezvoltarea si consolidarea afacerii. Dar numarul acestor companii este in scadere fata de anul 2007. Astfel, posibilitatile oamenilor de a-si schimba locul de munca sunt mai reduse. In consecinta, fluctuatia de personal cred ca va fi mai scazuta decat in 2007, insa va creste numarul de concedieri„, a precizat Perianu.

Cristina Pasat, directorul general al companiei Professional, subliniaza si faptul ca anumite societati se vor folosi de pretextul actualei crize pentru a disponibiliza personal in vederea rezolvarii unor situatii de neperformanta, anterioare uneori cu 2-3 ani actualei crize.
„Aceste situatii insa nu vor fi, in opinia mea, reprezentative la nivelul economiei, ci mai degraba cazuri punctuale”, a adaugat Pasat.

[quote=Mihaela Perianu, general manager Aims]Acum este nevoie de manageri care sa fie capabili sa mobilizeze angajatii sa-si schimbe obiceiurile de munca, sa inteleaga contextul nou de afaceri. Un fel de Obama care a avut doua cuvinte cheie ‘change’ si ‘yes, we can'[/quote]
Tot Cristina Pasat atrage atentia asupra companiilor care si-au inghetat planurile de dezvoltare, fara insa a-si diminua activitatea sau a concedia din personalul existent, ca urmare a crizei internationale.

„Aceasta este mai degraba o reactie prudenta la contextul international, si nu un imperativ economic. Evolutia actualei crize nu a fost inca prevazuta, astfel incat unele societati considera ca este mai prudent sa amane constructia de noi fabrici, angajarea de personal suplimentar sau investitii consistente in noi linii de productie sau in facilitati logistice. Exista si societati care creeaza in continuare locuri noi de munca, angajeaza personal suplimentar, nefiind afectate de actuala criza”, a precizat reprezentanta Professional, care considera ca fluctuatia de personal se va mentine la aceiasi parametri in 2009 ca si in 2008.

Semnal de alarma pentru manageri: inlaturati panica din randul angajatilor

Potrivit Cristinei Pasat, cea mai mare greseala pe care o pot face angajatorii in contextul economic actual este panica, deoarece ar putea duce la parasirea organizatiei de catre angajati valorosi. Alte greseli sunt propagarea sau chiar si ne-infirmarea unor zvonuri panicarde legate de actualul context, lipsa unor masuri de back-up, lipsa unui filtru in ceea ce priveste informatiile care vin din exteriorul companiei, din presa sau chiar de pe alte piete.

[quote=Mihaela Perianu, general manager Aims]In ultimii ani, puterea s-a mutat de la angajator la angajat. Cred ca asistam acum la intoarcerea puterii la angajator[/quote]
Trebuie sa fim constienti ca pentru a obtine aceleasi rezultate ca in anii precedenti e necesar sa ne schimbam obiceiurile de munca, spune si Mihaela Perianu, managerul de la Aims.

„Astfel, managerul trebuie sa asigure cadrul si instrumentele ca oamenii sa opereze diferit intr-un mediu diferit. Greseala pe care o poate face un manager in acest context economic este sa nu comunice clar si coerent acest lucru si o alta greseala este aceea de a nu-si schimba el insusi stilul de management”.

„Acum este nevoie de manageri care sa fie capabili sa mobilizeze angajatii sa-si schimbe obiceiurile de munca, sa inteleaga contextul nou de afaceri. Un fel de Obama care a avut doua cuvinte cheie ‘change’ si ‘yes, we can'”, a subliniat Perianu.

Masuri cheie pentru angajati-cheie

Retentia angajatilor cheie depinde mult de strategia firmei pe termen lung, capacitatea organizatiei de a se reinventa si capacitatea sefilor de a alinia oamenii cheie la noua strategie a companiei, spune Mihaela Perianu.

Potrivit acesteia, in oamenii cheie trebuie sa se investeasca timp si bani pentru a dobandi abilitati noi de a face fata perioadei diferite prin care trecem.Un angajat perfomant in perioada actuala este unul care are capacitatea de a iesi din zona de confort, de a face lucrurile altfel, de a se adapta la un alt context de afaceri.

„E foarte posibil ca un angajat performant in contextul de crestere economica rapida sa nu mai fie chiar asa performant intr-un context economic de crestere lenta sau de stagnare. In ultimii ani, puterea s-a mutat de la angajator la angajat. Cred ca asistam acum la intoarcerea puterii la angajator”, a subiniat Perianu.

[quote=Cristina Pasat, director general Professional]Daca firma a investit in activitati de team-building de calitate in trecut, acestea isi vor dovedi utilitatea intr-o astfel de situatie de criza[/quote]
„Angajatorii au acum posibilitatea de a gasi oameni foarte bine pregatiti si dedicati. Au de unde alege, fata de ultimii 2 ani. Piata se va cerne, se va vedea la sfaristul anului 2009 cine a reusit sa construiasca organizatii solide si cine nu. Angajatii cauta acum stabilitatea unei companii, cauta posibilitati de dezvoltare profesioanala intr-un mediu stabil”, a conchis managerul Aims.

Conform directorului general al Professional, principalele modalitati de a pastra sau chiar creste motivatia salariatilor in situatii de instabilitate economica sunt legate in primul rand de o buna comunicare, de mesaje pozitive transmise catre salariati pe canale oficiale, de construire a unei strategii transparente de trecere peste actuala criza, in care salariatii sa aiba roluri bine definite, de a angrena salariatii in colectarea de informatii reale, comentate pertinent, pe care sa se poata baza eventuale decizii.

„Nu in ultimul rand, o buna coeziune a grupului poate ajuta mult intr-o astfel de situatie, insa daca ea nu exista acesta nu este cel mai bun moment pentru a incepe constructia ei. Daca firma a investit in activitati de team-building de calitate in trecut, acestea isi vor dovedi utilitatea intr-o astfel de situatie de criza”, a adaugat Pasat, subliniind ca in general, in astfel de situatii, angajatii tind sa faca eforturi suplimentare pentru a-si pastra locul de munca, cu unele exceptii legate de oportunitati speciale.

Si reprezentantii Manpower sunt de parere ca organizatiile trebuie sa acorde mai multa atentie impactului pe care evenimentele critice il au asupra angajatilor, a familiilor lor, dar si asupra comunitatii.

„O masura absolut necesara este strategia de recompensare in functie de performanta si investitia in traininguri specializate pentru cresterea eficientei si performantei angajatior cheie. Ca o prima masura ce poate fi luata serios in considerare este folosirea serviciilor companiilor de recrutare prin utilizarea de forta de munca flexibila (munca temporara, angajare pe proiect si norma de lucru partiala) pentru perioadele incarcate sau de varf”, au mai afirmat acestia.