- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Cum poţi reduce facturile la energie pe timp de iarnă. Sfaturi simple

02 Sep, 12:04 • Russo George
În contextul crizei de energie, cauzată în mare parte de războiul din Ucraina, cei mai mulţi români caută să-şi reducă pe cât posibil consumul, astfel încât facturile să fie suportabile, iar acest lucru poate fi realizat printr-o serie de paşi simpli.
Cum poţi reduce facturile la energie pe timp de iarnă. Sfaturi simple

Multe dintre soluţiile de eficientizare a consumului de energie nu presupun costuri ridicate, iar altele chiar nu costă nimic, fiind necesară doar atenţia la cum folosim resursele şi puţină disciplină.

România Eficientă vă prezintă, mai jos, o listă de măsuri în care puteți să investiți ca să economisiți energie și bani la iarnă.

1. Dacă vrei să montezi o centrală termică compară cu atenţie variantele de combustibil disponibile. Dacă ai acces la reţeaua de gaz, este de obicei mai ieftin decât să foloseşti o centrală electrică sau GPL.

2. O centrală termică instant face apa caldă menajeră când este nevoie, şi este în general mai economică la consum decât o centrală cu boiler separat.

3. Dacă nu eşti pregătit să-ţi schimbi centrala termică încă, investeşte într-un termostat de cameră programabil şi robineţi cu cap termostatic. Oricât de bătrână e centrala termică, trebuie să ai termostat de cameră.

4. Când montezi centrala termică, asigură-te că este cât mai aproape posibil de baie şi de bucătărie. Pentru că apa să nu trebuiască să circule pe o distanţă mare de ţeavă şi să se răcească în acest timp.

5. Cel mai bun mod de a economisi cu centrala termică, este să dai termostatul de cameră la o temperatură mai mică. Dacă scazi temperatura în casă cu 1 grad Celsius, vei economisi 6% din factura de gaz pentru încălzire.

6. Aeriseăte caloriferele periodic – cel puţin o dată pe an. Le ajută să funcţioneze mai eficient şi se încălzesc mai bine.

7. Alege centrala termică de puterea de care ai nevoie. Dacă este mult supradimensionată, va consuma mai mult decât trebuie.

Îmbunătățiți izolația locuinței pentru a economisi energie

Statistic, la nivelul Uniunii Europene, încălzirea, răcirea și apa caldă menajeră reprezintă aproximativ 80% din energia consumată în clădirile rezidențiale, potrivit datelor Comisiei Europene. De aceea, măsurile de eficientizare în această zonă vor aduce și cele mai mari beneficii. Pentru reducerea consumului de energie necesar încălzirii spațiilor, este nevoie ca în primul rând să acordați atenție anvelopei clădirii, adică elementelor de structură care includ zidurile, ferestrele, acoperișul, podeaua. La clădirile vechi, componentele anvelopei oferă un grad mai mic de izolare termică, de aceea e nevoie de creșterea eficienței lor. Prin îmbunătățirea gradului de izolare termică a anvelopei, transferurile de căldură dinspre zonele calde spre zonele reci neîncălzite vor fi reduse, ceea ce înseamnă că în timpul iernii căldura se va menține mai bine la interior. În acest fel, vă asigurați că veți consuma energie pentru confortul propriu, nu pentru a încălzi aerul de afară.

Izolarea pereților. Cum zidurile reprezintă cea mai mare parte din anvelopă, tot pe aici au loc, de regulă, și cele mai mari pierderi de căldură. Într-o clădire slab izolată, pereții contribuie la 25% din pierderile de căldură, însă, în funcție de diverși factori, precum temperaturile exterioare, intensitatea vântului, geometria clădirii, materialele de construcție utilizate și vechimea acestora, procentul poate ajunge la 30-40%. Așadar, izolarea corectă a acestora va genera și cele mai mari beneficii. Soluțiile de termoizolare sunt numeroase și ele depind de tipul clădirii, dar și de bugetul disponibil. Atunci când analizați variantele disponibile, luați în calcul și factori precum gradul de protecție la incendiu sau cât de mult permit clădirii „să respire”, pentru a preîntâmpina probleme ulterioare.

Izolarea acoperișului. O altă parte importantă a anvelopei clădirii căreia trebuie să îi acordați atenție și unde ar trebui să investiți pentru creșterea gradului de izolare termică este acoperișul. În medie, printr-un acoperiș slab izolat au loc circa 25% din pierderile de căldură, în funcție de tip, formă, dimensiune și starea sa, potrivit datelor de pe platforma ComAct, proiect dedicat eficienței energetice finanțat de Comisia Europeană. Ca să reduceți căldura care se pierde prin acoperiș, îmbunătățiți izolația podului / mansardei, adăugând un strat de izolație de circa 30 cm.

Înlocuirea ușilor și ferestrelor. Ferestrele și ușile exterioare reprezintă, în medie, 10-20% din pierderile de căldură, în funcție de starea lor, de dimensiune, precum și de orientare față de punctele cardinale. De aceea, investițiile în produse ce oferă un grad ridicat de izolare termică vă vor ajuta să obțineți economii importante în facturile la energie, menținând un confort sporit în propria locuință nu doar pe timpul iernii, ci și vara. Există o gamă largă de produse disponibile pe piață, iar ferestrele moderne asigură nu doar protecție termică sporită, ci și fonică, împotriva prafului și umezelii. Investiția este una fără regrete și se recuperează de regulă în cel mult 10 ani. De asemenea, pentru intrarea în casă, alegeți o ușă de calitate, bine izolată, care să țină frigul afară.

Blocarea pierderilor de căldură prin goluri. Există și măsuri mai simple de a împiedica pierderile de căldură. Primul pas este să verificați dacă există curenți de aer în casă. Dacă da, înseamnă că există goluri pe unde iarna va intra aerul rece și va ieși cel cald. Așadar, veți consuma mai multă energie pentru a menține temperatura dorită în locuință. Înlocuiți garniturile de etanșare deteriorate ale ușilor și ferestrelor. De asemenea, reparați sau izolați termic și podeaua, fiindcă o cantitate semnificativă de căldură, de până la 15-20%, se poate pierde și prin pardoseală.

Citeşte şi: Guvernul pregătește o schemă care va crește și mai mult facturile la energie. Ce sunt ”contractele pentru diferență” (CfD)