- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Românii nu își permit electrocasnice eficiente energetic.Voucherele de 400 de lei pentru sunt insuficiente!

13 Oct, 12:20 • Cornel Ghimeșan
Voucherele „Rabla pentru electrocasnice” ar putea fi considerate un eșec total. Foarte mulți români care au aplicat pentru a primi cei 400 de lei nu și-au putut permite să își achiziționeze electrocasnice eficiente energetic.
Românii nu își permit electrocasnice eficiente energetic.Voucherele de 400 de lei pentru sunt insuficiente!

Voucherele „Rabla pentru electrocasnice” ar putea fi considerate un eșect, dat fiind că ele ar trebui să fie echivalentul a 30% din costul produsului nou. Voucherele în valoare de 400 de lei acordate  prea mici pentru a eficientiza consumul și prea mulți pentru colectare.

Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, fiind șeful organizației care se ocupă de colectare și reciclare, este de părere că acest program ar trebui regândit pentru a ajunge la o formulă mai eficientă. Deși programul s-a bucurat de o popularitate foarte mare, iar voucherele s-au dat ca pâinea caldă, marea majoritatea a românilor nu au putut să folosească banii respectivi din cauza prețurilor extrem de ridicate la aparaturile moderene care sunt eficiente energetic. Pocol explică faptul că programul nu a avut efectele scontate și că ar trebui upgradat.

Alte articole: Din ce în ce mai mulți români își suspendă plata ratelor la credite. Băncile au primit 7.872 de solicitări până la sfârșitul lunii august

Dacă dai un voucher de 400 lei pentru cumpărarea unui frigider ce costă 4500 lei, atunci cei mai mulți vor renunța la această facilitate pentru că nu-și pot permite să plătească diferența de 4100 lei. Dacă însă valoarea voucherelor ar crește și ar ajunge, spre exemplu, la 2500 lei, atunci realitatea ar fi cu totul diferită.”, declara președintele asociației.

Cu toate acestea, Pocol subliniază că a existat și o parte pozitivă în acest context și anume faptul că au fost colectate mai multe deșeuri decât în mod normal.

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost definit ca fiind unul care urmăreste eficiența energetică, dar, în realitate, cel mai mare beneficiu a fost doar că s-au colectat deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) din casele românilor. Acum, dacă luăm în calcul că doar 40% din vouchere emise au fost folosite, putem să spunem că programul a fost un eșec din punctul de vedere al eficientizării consumului de energie la electrocasnice, iar, luând în calcul colectarea DEEE-urilor, s-a ajuns la un cost de colectare de 16 RON/kg, ceea ce a creat multe probleme, per ansamblu, în toată piața de colectare.

Ce valoare ar trebui să aibă voucherele pentru a fi productive

Românii nu își permit electrocasnice eficiente energetic.Voucherele de 400 de lei pentru sunt insuficiente!
Românii nu își permit electrocasnice eficiente energetic.Voucherele de 400 de lei pentru sunt insuficiente!

Acesta consideră că este imperios necesar ca voucherul să reprezinte 30% din valoarea produsului.

În concluzie, ajutorul acordat prin programul Rabla este prea mare pentru colectarea DEEE-urilor și prea mic pentru a încuraja înlocuirea electrocasnicelor energofage. Pentru a ajunge la un nivel de eficiență, trebuie ca acest ajutor să reprezinte o pondere de aproximativ 30% din valoarea produselor, așa cum s-a făcut în cazul EV, unde avem cea mai mare sumă de ajutor din partea statului din Uniunea Europeană”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Facturile mari la curentul electric au băgat spaima în români, care încearcă acum să economisească pe cât posibil astfel încât să facă față situației. Cu toate acestea, ei ignoră un aspect foarte important, respectiv faptul că au în casă electrocasnice vechi, electrofage, care le pompează facturile, chiar și folosite ocazional.

Cristian Pocol menționează că un procent considerabil din populație încă folosește electrocasnice vechi de peste 10 ani, din clasă energetică inferioară, precum mașini de spălat sau frigidere, ce vor încărca foarte mult facturile în următoarea perioadă.În situația ideală, în care românii ar avea în casă doar electrocasnice noi, din clasa de consum A, atunci 80% dintre facturile la curent s-ar încadra în limita plafonată, adică nu vor depăși 255 KWh/lunar.

Din nefericire, exact segmentul de populație cu venituri mici este expus depășirii pragului de 255 KWh/lunar, deoarece folosește încă electrocasnice cumpărate în urmă cu peste 10 ani, care consumă multă energie. Ei au ales să le repare, în tot acest timp, și nu să cumpere altele noi, sperând că le vor prelungi durata de viață. Din păcate, reparația electrocasnicelor vechi, considerată până de curând o practică recomandată, morală și necesară, nu mai este fezabilă în contextul actual.

„Este adevărat, investiția în electrocasnice noi este costisitoare în prezent pentru mulți, dar, pe termen lung, va fi eficientă și le va permite oamenilor să le folosească zilnic fără frica facturii de la finalul lunii. Amortizarea investiției s-ar realiza în câțiva ani”, a adăugat Cristian Pocol.

Citește și: Statul vrea să dea bani tinerilor! Ce trebuie să facă pentru a primi lunar tichete în valoare de 150 de lei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult