București este din ce în ce mai scump. Un prânz pentru două persoane ajunge la 250 de lei, mai scump cu 9% față de cel servit în Sofia și cu 20% față de un prânz luat în Praga, capitala Cehiei. Și în Varșovia, Budapesta și Bratislva nota de plată este mai mică cu câțiva lei.
Citește și: Bucureștiul rămâne fără apă caldă! Termoenergetica anunță lucrări de amploare la rețeaua de termoficare
„Prețul produselor pe care le folosim au crescut foarte, foarte mult și apoi toate cheltuielile conexe aferente unui business, de la chirie, la întreținere, la energie electrică și așa mai departe. Să ne gândim doar la prețul uleiului, dacă vreți. Adică înainte de pandemie, un litru de ulei era 3-5 lei, acum avem ulei și la 15 lei, adică de trei ori mai scump uleiul și apoi toată materia primă„, spune Florin Pețu, director de marketing restaurant, potrivit Antena3.ro.
Unele prețuri s-au dublat față de perioada dinaintea pandemiei. În urmă cu 5 ani, o ciorbă costa în jur de 15-17 lei, iar acum costă mai bine de 30 de lei. Băuturile sunt și mai scumpe: un cocktail depășește 50 de lei, iar o bere 18 lei. Nici apa nu mai este ieftina: o sticlă la 300 de mililitrii costa mai bine de 10 lei.
Singurii care mai consideră că prețurile la noi sunt acceptabile sunt străinii din Vestul Europei. „Este mult mai ieftin decât în Vestul Europei. Aici plătesc 20 de euro la o masă, în Franța au 50 de euro/ Cred ca este foarte rezonabil aici, comparând cu Londra unde prețurile sunt piperate„, spun unii turiști.