- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce doamne primeau mărțișor de la securiști! Documentele care dovedesc ce se întâmpla de 1 martie pe vremea lui Ceaușescu

04 Mar, 13:06 • Cornel Ghimeșan
În luna martie, tradițională pentru mărțișor, românii, în special bărbații, oferă domnișoarelor acest mic simbol al primăverii. Chiar și în vremurile comuniste, obiceiul vechi de zeci de ani era menținut, inclusiv de către membrii agenției Securității.
Ce doamne primeau mărțișor de la securiști! Documentele care dovedesc ce se întâmpla de 1 martie pe vremea lui Ceaușescu

Chiar și membrii Securității ofereau mărțișoare în luna martie! Recent, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a dezvăluit două documente care datează din perioada dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, confirmând că agenții Securității se implicau și ei în tradiția mărțișorului.

Citește și: Datele alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare 2024 au fost stabilite

Aceste documente sunt, de fapt, două cereri prin care membrii Securității solicitau fonduri substanțiale pentru achiziționarea mărțișoarelor destinate unor doamne și domnișoare pe care le denumeau surse.

Într-una dintre aceste cereri sunt menționate și câteva pseudonime ale beneficiarelor, identificate ca fiind „Lili”, „Geta”, „Vicky”, „Dana” sau „Mioara”.

„Ştim cu toţii cât de dificil este, uneori, să găsim mărţişorul perfect pentru mamă, soţie, iubită, fiică, colege sau amice. De cele mai multe ori, ne confruntăm cu o adevărată provocare, dar una de care ne bucurăm cu toţii în fiecare an.

Suntem siguri că tot o provocare era și pentru ofițerii de securitate care alegeau, de Mărțișor, să își arate prețuirea pentru doamnele și domnișoarele cu care interacționau în munca de securitate.

Cu atât mai mult cu cât „bugetul” pe care îl alocau făcea parte din categoria „cheltuielilor informative speciale”.

Revenind în timpurile noastre, vă dorim, dragi @urmăritoare, o primăvară frumoasă şi sperăm să primiţi cât mai multe flori şi mărţişoare cât mai speciale din partea celor care vă preţuiesc cu adevărat şi nu aşteaptă nimic în schimb de la voi. Cu atât mai puţin note informative”, au scris reprezentanții CNSAS într-o postare pe Facebook.

Citește și: Anunț major pentru românii născuți înainte de 1970. Se recalculează veniturile

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult