Coaja uscată de mandarine din Xinhui, China, a devenit un produs de lux extrem de scump. Prețul pentru jumătate de kilogram din acest fruct poate ajunge la aproape 9.000 de euro.
Xinhui, un cartier obișnuit din orașul Jiangmen, provincia Guangdong, produce de sute de ani aceste coji de mandarine uscate, numite „chenpi”. Mirosul lor este asociat cu bogăția.
Chenpi se usucă la soare timp de cel puțin trei ani. Există mai multe carietăți, de la coji verzi culese înainte de coacere, până la coji roșii complet coapte în decembrie.
Citește și: Gogoși cu iaurt pufoase, desertul super-rapid de care te îndrăgosteşti de la prima îmbucătură
Chenpi sunt folosite în bucătăria sud-chineză și în medicina tradițională. Se crede că ajută la digestie, sănătatea respiratorie și tensiunea arterială.
Coaja de mandarine conține uleiuri esențiale, flavonoide și fibre dietetice care le conferă multiple benefii penteu sănătate, precum:
„Un kilogram de kora din 1968 a fost vândut la o licitație din Hong Kong pentru peste 9.000 de euro, în timp ce jumătate de kilogram de chenpi vechi de 50 de ani valorează astăzi aproape 8.900 de euro”, au scris jurnaliștii Blic.
Valoarea totală a acestei industrii este estimată la aproape 3 miliarde de euro.