Carnea congelată nu trebuie să însemne automat ore pierdute sau încercarea unei metode riscante de dezghețare. Lăsarea cărnii la temperatura camerei sau scufundarea ei în apă fierbinte favorizează înmulțirea bacteriilor. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă metode care accelerează dezghețarea, dar fără să compromită sănătatea oamenilor.
Una dintre cele mai eficiente soluții implică două oale metalice. Se așază o oală cu gura în jos, pe fundul ei se pune carnea într-o pungă etanșă, apoi deasupra se pune a doua oală umplută cu apă rece sau călduță, arată DC News.
Citește și : Justin Timberlake, diagnosticat cu boala Lyme: „Am ales să continui turneul, în ciuda durerii”
Metalul transmite rapid căldura ambientală spre carne, iar presiunea ajută la reducerea timpului de dezghețare. În aproximativ 15 minute, carnea devine suficient de moale pentru a fi gătită, mai ales dacă este feliată.
O altă variantă implică încălzirea apei pe aragaz până la circa 50°C, adică până când apar primele bule mici pe fundul cratiței.
Apa se dă deoparte de pe foc, iar carnea, închisă într-o pungă sigilată, se introduce în apă pentru 10–15 minute. Este esențial ca temperatura să fie moderată pentru a evita gătirea parțială sau riscul de contaminare bacteriană.
Dacă nu vă grăbiți, cea mai sigură metodă este tocmai decongelarea în frigider, peste noapte, mai ales având în vedere că acest lucru permite dezghețarea uniformă, menținerea siguranței alimentare și păstrarea unei texturi mai bune a cărnii.