- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elvira Dumitrescu, femeia care a contribuit la cele mai mari lucrări din România. De meserie inginer minier, la 84 de ani muncește cu spor și dansează tango

13 Feb, 12:10 • Bocioacă Bianca
Elvira Dumitrescu, originară din Republica Moldova, a contribuit la domeniul ingineriei și construcțiilor din România. A devenit una dintre puținele femei inginer de la noi din țară, lăsându-și amprenta asupra unor proiecte majore.
Elvira Dumitrescu, femeia care a contribuit la cele mai mari lucrări din România. De meserie inginer minier, la 84 de ani muncește cu spor și dansează tango

Elvira Dumitrescu a fost inspirată de marele inventator Thomas Edison, care spunea că munca, perseverența și bunul simș sunt esențiale pentru a face ceva valoros. Acestea au fost cuvintele după care s-a ghidat pe parcursul întregii sale vieți profesionale.

Cu o activitate profesională de peste 50 de ani, Elvira Dumitrescu a fost mentor pentru sute de oameni pasionați de această profesie. Le-a captat atenția studenților, prezentând într-un mod aparte și cu totul altfel, aducând nuanțe de basm în fiecare lecție.

A ales să împărtășească toate informațiile dobândite și a devenit cadru didactic la Institutul de Mine din Petroșani, unde a lucrat timp de șapte ani. Nu a iubit doar profesia, ci și experiențele, colecționând amintiri și călătorind prin toată lumea.

Citește și: Povestea de succes a femeii selectate din 1.500 de candidați să fie noul director al BERD pentru România. Cum a reușit să se facă remarcată în domeniul finanțelor

„Când Dumnezeu îți dă șansa să faci o facultate dificil de acceptat de o femeie, trebuie să-i mulțumești!”, a declarat ea, pentru unimedia.info.

A ales să trezească în studenții pe care i-a îndrumat, pe lângă bucuria cunoașterii, dorința de a descoperi tainele ascunse ale minerilor din România. Talentul pedagogic l-a moștenit de la mama sa, care a fost tot cadru didactic. De-a lungul activității sale, a reușit să-și pună amprenta, încercând să eficientizeze inclusiv procesul educațional.

Am reușit să-l conving pe profesorul conducător de disciplină, să nu le ceară studenților la examene să învețe formule și demonstrații infinite și inutile, ci să le pretindă să înțeleagă DE CE se aplică unele metode și să poată explica modul de desfășurare a lucrărilor în subteran, exploatarea propriu zisă…

Recunosc, am fost severă în cei 7 ani de stat la catedră. Am avut perioade când eram la catedră și 12 ore pe zi, îmi plăcea mult ceea ce făceam și nu mă simțeam obosită”, a povestit Elvira Dumitrescu, pentru sursa citată.

Citește și: Povestea unei afaceri de succes create de două surori românce. Businessul funcționează de peste 20 de ani și a depășit și hotarele, ajungând la Paris

Elvira Dumitrescu merge la cursuri de tango, la 84 de ani

Casa ei este ca un mic muzeu, care adăpostește colecții de clopoței adunați de prin toată lumea, din vacanțele în care a fost, produse tradiționale din toate zonele României, creând un colț rustic de poveste, care te poartă prin lumea satului tradițional.

În timpul liber, merge la cursuri de tango, dansul fiind una dintre marile bucurii ale vieții sale. Ca inginer minier și directoare a unuia dintre cele mai mari laboratoare în construcții, Elvira Dumitrescu și-a pus amprenta pe multe dintre cele mai mari lucrări din România.

Lucrările la care am participat cu Laboratorul CCF au fost nenumărate. Prin încercările efectuate pe materiale de construcţii şi direct pe construcţii, am contribuit la realizarea: Metroului Bucureşti, Catedralei Mântuirii Neamului (la  care lucrările sunt în desfăşurare), Palatului Parlamentului, Aeroportului Henri Coandă, dar şi alte aeroporturi din ţară (Craiova, Feteşti, Tulcea, Satu Mare), podului suprateran Basarab, podurilor Pipera, Ciurel, Cernavodă, Sighişoara, diguri Constanţa. De asemenea, am avut prezentări la conferințe internaționale”, a mai precizat Elvira Dumitrescu.