Mădălina Ghenea a dezvăluit recent că se confruntă cu o boală care îi dă bătăi de cap. Este vorba despre boala celiacă, o afecțiune considerată incurabilă în prezent. Actrița o controlează prin dietă, însă îi este greu atunci când trebuie să se abțină de la preparate precum pizza sau dulciuri.
„Practic, sunt mereu într-un fel de dietă pentru că am boala celiacă, așa că nu pot mânca pizza, paste, pâine, dulciuri, prăjituri sau orice altceva, nici mâncare prăjită. Dar nu pentru că țin dietă ca să slăbesc, ci pentru că mă simt foarte, foarte, extrem de rău, mai ales în ultima vreme.
Așa că s-ar putea să mănânc totuși uneori, dar știu că o să-mi fie rău. Și, știi, uneori… sunt om, așa că am poftă să mănânc o pizza, dar apoi nu o să mă simt bine câteva ore. De aceea, prefer să mă concentrez pe cum mă voi simți în următoarele șase ore după masă, nu pe cele cinci minute din timpul mesei, dacă are sens ce spun”, a dezvăluit Mădălina Ghenea, pe rețelele sociale.
Boala celiacă este o afecțiune autoimună cronică, declanșată de consumul de gluten — o proteină prezentă în grâu, secară și orz. Sistemul imunitar reacționează anormal la gluten, provocând inflamații și deteriorarea mucoasei intestinului subțire.
În timp, această leziune afectează absorbția nutrienților esențiali, ceea ce poate duce la deficiențe de vitamine și minerale, pierdere în greutate, anemie și alte probleme de sănătate. Simptomele variază foarte mult și pot include diaree cronică, balonare, dureri abdominale, oboseală, erupții cutanate și, la unii pacienți, manifestări non-digestive, cum ar fi dureri articulare sau tulburări neurologice.