Masa de Crăciun din acest an va fi mult mai costisitoare, datorită creșterii prețurilor la produsele tradiționale. De la cârnați afumați și carne tocată, până la coșurile cu delicatese specifice sărbătorilor, toate se vor găsi pe mesele românilor la prețuri mai mari față de anul trecut, potrivit observatornews.ro.
Unul dintre produsele cele mai căutate și tradiționale de Crăciun sunt cârnații afumați, iar prețul acestora variază între 29 și 40 de lei per kilogram, în funcție de tipul de carne folosită. Cârnații din amestec de porc și vită sunt deosebit de populari, iar gustul autentic al acestora va costa anul acesta mai mult decât în trecut.
Te-ar mai putea interesa și: Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. Doar avionul a fost 7.000 de euro
foto: produse tradiționale de Crăciun
Pentru cei care vor să își pregătească cârnații acasă, costurile sunt și ele mari. Un kilogram de carne de porc pentru cârnați costă aproximativ 24 de lei, iar condimentele și membrana necesare pentru prepararea acestora adaugă aproximativ 2 lei la prețul total. Astfel, cei care doresc să facă cârnați de casă vor cheltui în jur de 26 de lei pentru 1 kg de produs finit, în timp ce cârnații gata făcuți din carmangerii ajung la aproximativ 29 de lei pe kilogram.
În plus, pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească alte preparate din carne de porc, precum pieptul de porc, care costă 48 de lei pe kilogram, ceafa de porc și kaiserul, care ajung la 54 de lei pe kilogram, iar tochitura costă și ea 48 de lei pe kilogram.
În județul Suceava, la Frătăuții Noi, în carmangerii se muncește intens pentru a satisface cererea mare de cârnați. George și Liliana Cîrdei, producători locali, pregătesc pentru clienți aproximativ un kilometru de cârnați. Aceștia sunt fabricați din carne de porc, vită și piept de porc, iar rețeta este una veche, care include doar carne și condimente, fără aditivi. A
„Cârnaţi de casă care este din carne de porc, vită şi piept de porc. Nu trebuie să lipsească sare, piper, usturoi”, a declarat George Cîrdei – producător local.
„Este un produs care se caută, place, e ceva bun gustos. Respectăm o reţetă veche. Carne si condimente atat, nu punem nimic altceva. Afumarea cârnatului este foarte importantă. Când se rupe, aşa să fie copt, să aibă textura aşa şi să se poată consuma ca atare”, a declarat Liliana Cîrdei – producător local.
De asemenea, coșurile cu produse tradiționale sunt o alegere bună pentru cadouri, iar prețurile acestora variază. Un coș mai mic, care cântărește aproximativ 2 kg și conține mușchi file, pipet haiducesc și cabanoși, costă în jur de 200 de lei. Un coș mai mare, care include și caltaboș, slănină și șorici, poate ajunge la 250 de lei pentru 4 kg de produse.
„Un coş ca aceasta conţine muschi file, pipet haiducesc, cabanoşi. Cântăreşte aproximativ 2 kg.Dar pentru un coş mai bogat care contine: caltabosul, slanina, soricul costa 250 de lei si cantareste 4 kg”, a declarat Natașa Gâscă – reprezentant băcănie.
Pentru păstrarea cărnii crude, specialiștii recomandă menținerea acesteia la temperaturi sub 3 grade, pentru a preveni alterarea produselor și a asigura calitatea acestora pe perioada sărbătorilor.
Te-ar mai putea interesa și: Cât a costat și cum arată cel mai scump brad de Crăciun din Europa. E un lux pe care foarte puțini și-l permit