Într-o postare în mediul online, Mihaela Bilic a explicat de ce coliva nu ar trebui considerată un preparat ușor și a detaliat compoziția acesteia.
„Ce este coliva? O fiertură de grâu decorticat (arpacaș), care se îndulcește cu zahăr sau miere și se îmbogățește cu miez de nucă, coajă de lămâie, stafide și rom”, a precizat medicul.
Aceasta a subliniat că aportul caloric este unul semnificativ pentru oamenii care iubesc acest desert: „Coliva este departe de a fi un desert dietetic: arpacașul are 75% amidon, iar cantitatea de zahăr din colivă este de 500 g pentru 1 kg de arpacaș fiert (altfel nu se “leagă”). La asta se adaugă miezul de nucă, deci, în final, coliva ajunge să “cântărească” caloric cât un tort – noroc că nu o mâncăm prea des”.
Citește și : Marele vis neîmplinit al regretatului compozitor Horia Moculescu: „Este ceva care nu mai ține de mine, nici de viață”
Dincolo de aspectul nutrițional, Mihaela Bilic a ținut să reamintească adevărata semnificație a acestui preparat. Nutriționistul a subliniat că rolul colivei depășește cu mult sfera culinară, fiind un simbol spiritual profund.
„Coliva e un simbol, nicidecum un desert cu tabel nutrițional. E un preparat care trebuie mâncat cu evlavie și smerenie, pentru aducerea aminte a celor ce nu mai sunt printre noi.
Iar gustul ei de grâu și nucă ne conectează cu forța vitală a pământului, cu miracolul vieții, cu misterul morții și cu energia Universului”, a explicat Bilic.