Bolile hepatice reprezintă singurele afecțiuni grave pentru care rata mortalității continuă să crească, cifrele fiind de patru ori mai mari față de acum 50 de ani, scrie Libertatea.
Citește și: Experții în boli infecțioase dezvăluie ce germeni se ascund în piscine și cum pot fi evitați
Mulți asociază bolile hepatice cu consumul excesiv de alcool, însă experții subliniază că orice factor care crește acumularea de grăsime în ficat și în jurul acestuia, precum o alimentație nesănătoasă, poate ridica riscul de afecțiuni hepatice, informează Daily Mail.
Cercetătorii canadieni susțin că ar fi descoperit o metodă de a regla nivelul zahărului din sânge și de a reduce leziunile hepatice, în special la pacienții obezi cu risc crescut. Studiul publicat în revista Cell Metabolism arată că oamenii de știință au identificat și izolat o moleculă produsă de bacteriile intestinale care stimulează ficatul să producă exces de zahăr și grăsimi.
„Aceasta este o modalitate complet nouă de a concepe tratarea bolilor metabolice, cum ar fi steatoza hepatică. În loc să țintim direct hormonii sau ficatul, interceptăm o sursă de combustibil microbian înainte ca aceasta să poată face rău”, a precizat profesorul Jonathan Schetzer, expert în științe biomedicale la Universitatea McMaster din Canada și autorul principal al studiului.
El a adăugat:
„Știm de aproape un secol că mușchii și ficatul fac schimb de lactat și glucoză. Ceea ce am descoperit este o nouă ramură a acestui ciclu, în care bacteriile intestinale sunt, de asemenea, parte a procesului”.
În 1974, soții Carl și Gerty Cori, ambii oameni de știință, au demonstrat că mușchii produc L-lactat, care stimulează ficatul să genereze glucoză, ce revine apoi în circulație pentru a alimenta mușchii – proces cunoscut sub denumirea de ciclul Cori („ciclul acidului lactic”).
Cercetătorii canadieni au folosit această teorie pentru a studia o moleculă mai puțin cunoscută, D-lactatul. Ei au descoperit că persoanele obeze au niveluri crescute de D-lactat, majoritatea provenind de la microbi intestinali, iar această moleculă poate crește zahărul din sânge și grăsimile din ficat mai puternic decât L-lactatul obișnuit.
Pentru a verifica dacă pot bloca acest efect, cercetătorii au creat o „capcană pentru substratul intestinal”, menită să se lege de D-lactat în intestin și să împiedice absorbția acestuia.
Au descoperit că șoarecii hrăniți cu această capcană biodegradabilă prezentau niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, o rezistență mai bună la insulină și reducerea inflamației și fibrozei hepatice, comparativ cu cei care nu primiseră capcana.
Aceste efecte au apărut fără nicio modificare a dietei sau a greutății corporale.
Citește și: Boala incurabilă de care suferă Mădălina Ghenea. A descoperit de curând: „Mă simt extrem de rău”