- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Radiourile vechi, considerate acum „vintage”, la mare căutare. Preţul unui aparat radio rămas de la bunici porneşte de la 2.200 de lei

13 Mar, 15:34 • Russo George
Conceptul "vintage" s-a răspândit la scară largă inclusiv în România, astfel că aflăm periodic despre trenduri care readuc la mare căutare unele obiecte de pe vremea părinţilor sau chiar bunicilor noştri. După ce ani la rândul au fost vândute cu preţuri exorbitante unele maşini de cusut mecanice sau pick-up-uri, acum sunt în mare vogă aparatele radio vechi.
Radiourile vechi, considerate acum vintage, la mare căutare. Preţul unui aparat radio rămas de la bunici porneşte de la 2.200 de lei

Aparatele radio erau obiecte de mare preţ pentru generaţiile trecute, când televizoarele încă nu erau accesibile oricui şi, oricum, în România comunistă programul TV era de doar câteva ore pe zi şi conţinea, în mare parte, jurnale şi alte programe de propagandă, astfel că majoritatea informaţiilor erau adunate de români de la posturi de radio străine, în principal Radio Europa Liberă.

Radioul cu tuburi îl puteam vedea astăzi la muzeu sau în unele galerii de artă. El este considerat o piesă de colecție, iar oamenii care l-au păstrat ar putea încasa o mică avere. Astfel de aparate au fost scoase la vânzare pe diverse site-ul de specialitate, în speranța că o persoană doritoare ar putea oferi bani frumoși pe radioul bunicii. Prețul unui astfel de aparat pleacă de la 2.200 de lei și poate ajunge până la peste 8.000 de lei, în funcție de model.

Cât costă pe OLX un aparat radio vintage

Pe platforma OLX găsim multe obiecte vintage. Printre ele se află și un aparat radio fabricat între 1963 și 1964. Vânzătorul spune că Radio Capri 6401 este un model de epocă, cu tuburi. Acesta ar fi „unul dintre radiourile cele mai prestigioase din blocul comunist, vârf de gamă al producătorului, înglobând cele mai performante soluții ale vremii, precum intrare și etaj audio stereo, difuzoare de înaltă calitate, fiind primul model al producătorului cu unghiuri drepte, adaptat stilului de design scandinav al epocii (începutul anilor ‘60)”, potrivit Evz.

Pentru modelul Radio Capri 6401, vânzătorul cere suma de 2.200 de lei. În anunț este precizat faptul că radioul, deși este foarte vechi, funcționează perfect. Dispozitivul a fost îngrijit, curățat și recondiționat. Vânzătorul precizează că acest model a fost „produs special pentru Republica Populară Română, dovada fiind scala de sticlă ce are notațiile cu prescurtări ale limbii române (ex. UUS – Unde Ultra Scurte, UM – Unde Medii, PU – pickup, MG – Magnetofon, O – Oprire etc)”.

Pe același site de specialitate, un alt vânzător a postat un anunț cu un „radio picap vintage hifi traviata2 S692Ap cu lămpi vechi”. Cei care își doresc în colecția proprie un astfel de dispozitiv trebuie să scoată din buzunar suma de 8.359 de lei. Cumpărătorii vizați sunt strict cei colecționari, deoarece piesa nu mai funcționează.

Citeşte şi: Burger cu carne artificială. CEO Upside Foods: „Procesul de fabricare este similar cu fabricarea berii”