Românii, dar și bulgarii au achiziționat din ce în ce mai multe case de vacanță în zone turistice precum Halkidiki, Kavala sau Salonic. Aici, prețurile au crescut semnificativ, iar proprietățile au devenit inaccesibile pentru mulți localnici.
Asociațiile din Grecia ale agenților imobiliari cer guvernului să intervină și să reglementeze achizițiile străinilor pentru a proteja interesele economice ale locuitorilor și a menține echilibrul pieței, mai ales că unele tranzacții nu se înregistrează oficial, ceea ce amplifică nemulțumirea comunităților.
Estimările arată că numărul real al proprietarilor români și bulgari în Grecia este mult mai mare decât datele oficiale. În ultimele săptămâni, în Halkidiki și în alte zone turistice, locuitorii au organizat proteste și întâlniri cu autoritățile. Ei cer transparență în tranzacții și limite clare pentru achizițiile străinilor, printre care se numără și românii, potrivit Antena 3.
Chiar dacă în România alimentul de lux nu este atât de apreciat ca în alte țări, românii se ocupă cu recoltarea lui, pentru că fac bani frumoși. Este vorba despre trufe, o delicatesă apreciată în toată lumea.
„Fiecare trufar are obligația de a avea doi căței în pădure, să nu folosească instrumente de distrugere a faunei și a ecosistemului. De obicei cățeii fac totul, ei o detectează, ei o recoltează.
Săptămânal se schimbă prețul în funcție calitate și de cerere și ofertă, în vară sunt prețuri moderate, normale, undeva pe la 100 de euro kilogramul, iar toamna când se schimbă calitatea se duce undeva la 300 de euro, maxim 350 de euro trufa„, a declarat Marian Gorgioaia, culegător autorizat.
Un kilogram de trufe a fost vândut cu un preț mediu de 181 de lei pe kilogram, cu 54 de lei mai mult față de anul trecut, când recolta a fost mai mică. Cele mai multe trufe din România ajung în Italia, acolo unde sunt foarte apreciate de bucătari.
„Anul trecut am reușit să vindem 3.500 de kg de trufe la un preț mediu de 127 de lei, probabil este o legătură, ca și orice recoltă ține de factorii de mediu. Anul acesta a început din primăvară, au fost ploi destul de abundente, a fost căldură, au fost ploile din luna iunie care au favorizat dezvoltarea trufelor”, a explicat Gabriel Doncean, Direcția Silvică Iași, despre alimentul de lux.