- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Tragedie în lumea artistică! S-a stins din viață marele actor Mircea Diaconu

14 Dec, 12:54 • Bugiu ⁠Ana Maria
Mircea Diaconu a murit la 74 de ani, cu câteva zile înainte să împlinească 75 de ani. Trupul neînsuflețit va fi depus luni la Teatrul Nottara, iar înmormântarea va avea loc marți la cimitirul din Săftica.
Tragedie în lumea artistică! S-a stins din viață marele actor Mircea Diaconu

Anunțul despre decesul său a fost făcut de soția actorului. În doar câteva zile, acesta ar fi împlinit 75 de ani. Ultimii ani ai vieții sale au fost marcați de o grea luptă cu o boală cruntă – cancerul de colon, relatează hotnews.ro.

Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, un loc emblematic pentru cariera și viața sa, unde apropiații și admiratorii vor putea veni pentru a-și aduce un ultim omagiu. În ceea ce privește înmormântarea, aceasta va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.

Te-ar mai putea interesa și: Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal

foto: Mircea Diaconu

Tragedie în lumea artistică! S-a stins din viață marele actor Mircea Diaconu

Mircea Diaconu s-a născut pe 24 decembrie 1949 în comuna Vlădești, județul Argeș. A urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, pe care l-a absolvit în anul 1971.

În 1972, a fost angajat la Teatrul Bulandra, condus de Liviu Ciulei, un loc unde a activat până în 1982. Apoi, s-a transferat la Teatrul Nottara, unde și-a demonstrat talentul în roluri complexe, atât în comedie, cât și în dramă.

Printre piesele în care a excelat se numără:

  • Revizorul de Gogol (regia: Lucian Pintilie)
  • Cum vă place de Shakespeare
  • Pădurea de Ostrovski
  • Ultimul bal după Liviu Rebreanu
  • Burghezul gentilom după Moliere

De asemenea, a colaborat cu alte teatre importante, cum ar fi Teatrul Național București și Theatrum Mundi.

Pe lângă cariera în teatru, Mircea Diaconu a fost un actor remarcat și în filme, atât în roluri dramatice, cât și în comedii. Filmografia sa include producțiile:

  • Nunta de piatră (1971)
  • Actorul și sălbaticii (1974)
  • Mere roșii (1976)
  • Vânătoare de vulpi (1980)
  • De ce trag clopotele, Mitică? (1982)
  • Asfalt tango (1996)
  • Filantropica (2001)
  • Legături bolnăvicioase (2004)
  • Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006)

În anul 2010, a făcut parte și din comedia Poker alături de actorii Horațiu Mălăele și Mihai Bendeac. De asemenea, a jucat în Caravana Cinematografică, regia Titus Muntean, prezentată la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Mircea Diaconu a fost și profesor și a avut o activitate didactică considerabilă. Între anii 1977 și 1978, a fost asistent la Actorie la IATC București, iar în perioada 1991-1998 a fost profesor de actorie de film la Academia de Teatru și Film din București, devenind în 1995 profesor universitar la UNATC.

Pe lângă cariera sa artistică, Mircea Diaconu a scris mai multe lucrări și eseuri, printre care volumul „Șugubina” (premiat de Uniunea Scriitorilor) și alte lucrări precum La noi când vine iarna și Scaunul de pânză al actorului.

Mircea Diaconu a avut o experiență activă și în politică, intrând în PNL în anul 2008, ca senator în colegiul 1 din Argeș. În legislatura 2008-2012, a fost activ în Comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă și membru al Comisiei pentru egalitatea de șanse.

În 2014, a demisionat din partid pentru a candida ca independent la alegerile pentru Parlamentul European, fiind ulterior ales europarlamentar pentru legislatura 2014-2019.

Mircea Diaconu a fost recunoscut pentru contribuțiile sale în artă și cultură, primind Premiul de excelență la Festivalul Internațional de Film București în 2013.

Te-ar mai putea interesa și: De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?

Urmărește Daily Business pe Google News