- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Actiuni cu potential la bursa: Vezi ce titluri pot aduce profituri importante in urmatoarele luni

19 Oct, 00:02 • razvan.codorean
Societatile de investitii financiare (SIF), OMV Petrom, BRD Soc. Gen, Banca Transilvania si o serie de firme cu potential de crestere in plina criza, precum Teraplast, Albalact sau Dafora, sunt vazute de specialistii in piata de capital printre business-urile ale caror actiuni pot aduce profit in urmatoarele luni celor care investesc la bursa.
Actiuni cu potential la bursa: Vezi ce titluri pot aduce profituri importante in urmatoarele luni

Raiffeisen: SIF-urile raman in prim-plan

SIF-urile, cele mai tranzactionate titluri de la Bursa de Valori Bucuresti, vor ramane si in continuare in prim-planul atentiei investitorilor. Potrivit expertilor de la societatea de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI), preturile actiunilor societatilor de investitii financiare ar putea creste cu procente cuprinse intre 30% si peste 100%.

Cel mai mare potential de crestere il au actiunile SIF Oltenia (SIF5), in conditiile in care tinta de pret stabilita pentru acestea este de 2,04 lei/actiune. Luni, la BVB, SIF 5 a incheiat sedinta cu un avans de 0.66%, la 1,52 lei.
[img=946]Evolutia titlurilor SIF Oltenia, sursa BVB[/img]

Pe locul secund, in privinta potentialului de crestere, se situeaza, potrivit expertilor Raiffeiesen, actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), pretul-tinta fiind de 1,91 lei fata de 1,17 lei, in sedinta de luni. Pentru SIF Moldova (SIF2), expertii estimeaza un pret tinta de 1,83 lei, fata de 1,28 lei in sedinta de luni. Pentru SIF Transilvania (SIF3), analistii Raiffeisen Capital&Investment estimeaza un pret-tinta de 1,02 lei, in comparatie cu cotatia de 0,6 lei inregistrata in prima sedinta a saptamanii. Pentru actiunea SIF Muntenia (SIF4), expertii RCI vad un pret-tinta de 1,36 lei, in comparatie cu cotatia de 0,69 lei inregistrata in sedinta de luni. Pe ansamblu, preturile la care se tranzactioneaza actiunile sunt cu 40%-60% sub valoarea activelor nete unitare.

Datele financiare la 9 luni arata ca profiturile SIF-urilor au scazut cu pana la 75%, in conditiile in care societatile nu au efectuat vanzari importante, iar dividendele au fost mai mici decat in 2009. Activele nete ale celor mai multe dintre SIF-uri au avansat insa usor in aceeasi perioada, ajutate de evolutia pozitiva a Bursei de Valori Bucuresti. Cel mai mare profit l-a marcat SIF Moldova (SIF2), de 94,28 milioane de lei (22,5 milioane de euro), in scadere cu 11,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cel mai mic l-a anuntat SIF Muntenia (SIF4), de 28,3 milioane de lei (6,8 milioane de euro), in scadere cu peste 65% mai mic fata de castigul inregistrat in 2009.

Actiunile Petrom-OMV, potential de crestere de la 0,33 la 0,42 lei/actiune

Titlurile SNP sunt, alaturi de SIF-uri, printre cele mai interesante actiuni de la BVB. Cel putin asta sustin analistii de la 6 case de brokeraj locale sau internationale care au estimat o evolutie in crestere pentru actiunile Petrom in urmatoarele luni.

Cei mai optimisti sunt expertii de la Alpha Finance, care coteaza titlurile SNP la un pret tinta de 0,42 lei, fata de cotatia de 0,33 lei inregistrata luni. Daca Alpha include actiunea la capitolul „strong buy”, cei de la UniCredit si Raiffeisen sunt ceva mai rezervati, SNP fiind clasat la categoria „hold”. Pretul tinta estimat de cele doua companii este de 0,4 lei.
[img=943]Evolutia titlurilor Petrom, sursa BVB[/img]

Cei mai pesimisti sunt analistii de la Tradeville care sustin ca actiunile SNP pot fi considerate „defensive”, desi prin natura activitatii sale compania este una de tip speculativ. Ei vad astfel un pret tinta de 0,38 lei/actiune.

„Din punctul de vedere al produselor oferite, Petrom face parte din categoria companiilor speculative, explorarea si comercializarea petrolului implicand riscuri ridicate din cauza fluctuatiilor pretului titeiului, precum si a incertitudinii privind rezervele de petrol. Cu toate acestea, nu putem plasa actiunile SNP in aceeasi categorie. Avand un beta de 1,02, titlurile pot fi considerate mai degraba defensive, rezistand atat la variatiile negative ale pietei cat si in perioadele de crestere”, afirma expertii de la Tradeville.

Actiunile Teraplast, de la 0,43 lei pot creste la 0.52 lei/titlu

Potrivit analistilor de la BCR, o alta actiune cu potential de crestere este Teraplast Bistrita (TRP). Motivul este strans legat de performanta economica a producatorului de materiale de constructii.

Potrivit analistului BCR Raluca Ungureanu, „Teraplast a reusit sa isi majoreze cota de piata in recesiune pe toate segmentele-cheie atat ca urmare a scaderii importurilor, lovite de cererea redusa si costurile de transport, cat si ca urmare a falimentelor sau reducerii din cota de piata a companiilor autohtone de pe acest sector. Consideram ca cel mai mare potential de crestere il reprezinta lucrarile ingineresti pentru infrastructura, in special sistemele pentru canalizarile exterioare”, a spus expertul.
[img=944]Evolutia titlurilor Teraplast, sursa BVB[/img]
Potrivit analistilor, vanzarile ar putea avansa in medie cu 12% in perioada 2010-2015, iar marja de profit s-ar putea stabiliza la 8% dupa 2013. Teraplast ar putea realize, in acest an, un profit operational de 19,8 milioane de lei, fata de 14,1 milioane lei, cel realizat anul trecut. Pe baza estimarilor financiare si evolutiei BVB, BCR vede, astfel, un pret tinta pentru titlurile TRP de 0.52 lei/titlu, fata de cotatia de 0.43 lei inregistrata luni la BVB.

Actiunile BRD au depasit estimarile

Alte titluri cu potential de apreciere, chiar daca ceva mai scazut, sunt cele ale BRD- Societe Generale.

Expertii Tradeville au calculat, in ultimul raport de analiza pe BRD – Societe Generale, un pret-tinta pentru finalul anului de 12,3 lei pe actiune. Pretul a fost deja atins in sedinta de luni, cand s-au realizat tranzactii la acest nivel.
[img=941]Evolutia titlurilor BRD, sursa BVB[/img]

Expertii estimeaza ca actiunile vor continua sa creasca, banzandu-se pe faptul ca „performantele economice si financiare ale BRD in semestrul I al anului au fost satisfacatoare si dovedesc o buna adaptare la contextul economic, caracterizat printr-o cerere redusa de produse bancare si, in special, de credite”.

Actiunile Bancii Transilvania, aproape de pretul tinta de 1,35 lei

Si actiunile Bancii Transilvania se apropie, incet dar sigur, de pretul tinta estimat de experti. Luni, la BVB, titlurile TLV se tranzactionau la 1,34 lei, aproape de pretul estimat de Tradeville pentru finele acestui an, de 1,35 lei.

Potrivit analizei realizate de brokeri, aprecierea titlurilor reflecta increderea investitorilor. Situatia financiara a bancii s-a imbunatatit in ultima vreme, dupa un prim semestru ceva mai dificil.
[img=945]Evolutia titlurilor Banca Transilvania, sursa BVB[/img]

„In semestrul intai din 2010, banca a obtinut nu numai un venit net bancar in crestere, ci si un profit net in crestere „, se spune in analiza Tradeville. Expertii vad o „crestere a venitului net bancar cu 10-15%, controlul strict al cheltuielilor generale si administrative si diminuarea acestora cu pana la 5%, cresterea costului net al riscului de credit cu 50%, plata de dividende sau utilizarea profitului pentru majorare de capital social in proportie de 10% din profitul de repartizat „. Expertii spun ca pe acest fond, pretul titlurilor TLV ar putea creste la 1,35 lei pana la finele acestui an.

La sfarsitul anului 2009, Banca Transilvania se situa pe locul 8 in sistemul bancar romanesc in functie de valoarea activelor, dupa BCR, BRD-GSG, Volskbank Romania, Alpha Bank Romania, CEC Bank, Unicredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank.

BCR: Albalact Alba-Iulia, potential puternic de crestere in piata lactatelor

Printre titlurile cu cel mai bun potential de crestere de pe Piata Rasdaq se afla, potrivit analistilor BCR, si actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ). Mihai Caruntu, seful Departamentului analiza pe piata de capital din cadrul BCR, considera ca „Albalact, care este si cea mai reprezentativa companie din piata lactatelor listata pe Bursa, are in spate si o poveste de succes.
[img=940]Evolutia titlurilor Albalact, sursa BVB[/img]

„Dupa cresterea spectaculoasa a vanzarilor, de la 1,5 milioane de euro in 1999 la 53 de milioane de euro in 2009, Albalact este intr-o pozitie foarte buna pentru a-si continua consolidarea. Multi dintre producatorii de lactate mici si mijlocii vor parasi piata pe fondul recesiunii prelungite, dar mai ales din cauza ca nu vor putea concura cu marii procesatori in noul cadru legal ce va fi implementat de UE incepand cu 2012”, afirma Caruntu.

„Albalact va profita la maximum de conditiile din 2012, care isi vor face, de altfel, simtite efectele inca de anul viitor”, se precizeaza in analiza BCR.

In acest an, expertii BCR estimeaza ca Albalact va raportat un profit net de 7,1 milioane de lei, de aproape trei ori mai mare decat anul trecut (2,6 milioane lei). Expertii estimeaza, pe acest fond, un pret tinta pentru actiunile ALBZ de 0,328 lei, cu recomandarea de „cumparare”. Luni, actiunile Albalact erau cotate la 0,26 lei.

Titlurile Dafora Medias ar putea urca de la 0,13 la 0,16 lei

O alta actiune cu potential de crestere pana la finele acestui an este titlul Dafora Medias (DAFR), care reprezinta una dintre cele mai mari companii de pe piata de foraj din Romania.
[img=942]Evolutia titlurilor Dafora, sursa BVB[/img]

Analistii de la Tradeville estimeaza pentru finele lui 2010 un pret tinta de 0,16 lei. „Cu informatiile detinute la acest moment, consideram ca actiunea este subevaluata fata de companiile ce activeaza pe piata de foraj din Europa, existand potential de crestere pe Dafora”, sustin analistii Tradeville.

Analistii iau in calcul faptul ca „veniturile diviziei de constructii au atins un maxim in 2007, si au intrat pe un trend de-scendent in 2008 si 2009 odata cu acutizarea crizei globale, anul trecut compania inregistrand o cifra de afaceri pe acest segment de doar 52 mil. lei, cu 50% mai mica decat in 2008”.

Pe de alta parte, analistii remarca faptul ca „gradul de indatorare al companiei de 177%, exprimat prin raportul dintre datorii totale si capitaluri proprii, este usor ridicat, depasind media de 166% la nivel european al companiilor din acelasi sector”. Tradeville remarca insa faptul ca „in primele 9 luni ale anului curent oficialii Dafora au semnat patru contracte in valoare totala de aproximativ 103 mil. lei ce se intind pe perioade intre 6 si 18 luni”. Iar aceste contracte „pot sustine o cifra de afaceri anuala de 50 mil. euro fara investitii majore”, mai spun reprezentantii Tradeville.