- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Actiunile Teraplast intra miercuri la Bursa de Valori

30 Jun, 17:53 • Redactia DailyBusiness
Titlurile Teraplast Bistrita vor intra la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) miercuri. 2 iulie, a anuntat, luni, Consiliul BVB. Actiunile au fost admise la categoria a II, sub simbolul TRP.
Actiunile Teraplast intra miercuri la Bursa de Valori

Pe BVB vor fi tranzactionate peste 297 milioane de actiuni la valoarea nominala de 0,1 lei.

In prezent, la Bursa sunt tranzactionate drepturile de alocare atasate actiunilor Teraplast Bistrita. Drepturile au intrat la tranzactionare la BVB din 5 mai, in urma derularii ofertei publice initiale (IPO).

IPO-ul Teraplast reprezinta a doua oferta derulata pe Bursa care a avut atasate aceste instrumente financiare, dupa cea a companiei Transgaz, intermediata tot de Raiffeisen Capital & Investment.

Potrivit reprezentantilor Teraplast, banii obtinuti in urma IPO-ului, circa 49,6 milioane lei (circa 13,5 mil. euro), vor fi folositi pentru relocare si cresterea capacitatii de productiei. Producatorul de PVC si-a propus sa deruleze investitii de 66 milioane euro in urmatorii 6 ani pentru cresterea capacitatii de productie la toata gama de produse.

Cele mai mari investitii sunt planificate pentru anul 2008, cand au fost alocate circa 40% din sumele necesare pentru finantarea acestora, urmand ca pana in 2013 volumul investitiilor sa scada treptat, potrivit oficialilor companiei.

Procesatorul de PVC Teraplast Bistrita si-a sporit anul trecut profitul net cu 75%, pana la 16,05 milioane lei (4,8 mil. euro), si estimeaza pentru anul curent castiguri de 27 milioane lei (circa 7,3 mil. euro), potrivit rezultatelor financiare calculate in standardele internationale de raportare (IFRS).

Dorel Goia era principalul actionar al companiei inaintea ofertei publice, cu o detinere de 39,36% din actiuni, in timp ce directorul general, Emanoil Viciu, controla 24,53% din companie. SIF Banat-Crisana (SIF1) avea o participatie de 13,08%, iar Marley Magyarorszag – sucursala din Ungaria a celui mai mare producator mondial de instalatii, compania franceza Aliaxis – detinea 9,22% din actiuni.

Teraplast Bistrita este cel mai mare procesator de PVC din Romania, cu o cota de piata de 36% pe segmentul tubulaturii din PVC si de peste 30% pe segmentul tubulaturii de polipropilena, conform calculelor companiei pentru anul 2007.