Economie

Activele FOA au crescut cu 25% in trimestrul al treilea

16 Nov, 13:24 • Redactia DailyBusiness
Activele Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA) au crescut cu 24,3% in trimestrul al treilea, ca urmare a finalizarii majorarii de capital operata de Banca Transilvania, potrivit raportului trimestrial al fondului.
Activele FOA au crescut cu 25% in trimestrul al treilea

Valoarea activelor totale ale FOA au depasit la finele lunii septembrie nivelul de 55 mil. lei (15,5 mil. euro), fata de 44,3 mil. lei (12,5 mil. euro) la sfarsitul lunii iunie.

Valoarea de piata a portofoliului de actiuni al FOA a crescut in perioada iulie – septembrie de la 20 mil. lei (5,65 mil. euro) la 34,2 mil. lei (9,67 mil. euro). Cresterea s-a datorat, in principal, intrarii in activul fondului a actiunilor gratuite si a actiunilor subscrise in cadrul majorarii de capital de la Banca Transilvania.

FOA a primit circa 6,5 milioane de actiuni gratuite pentru participatia detinuta la Banca Transilvania, la care se adauga 1,91 milioane de actiuni subscrise la pretul de 0,35 lei/actiune. La finele lunii septembrie, valoarea participatiei fondului la Banca Transilvania se ridica la aproape 20,6 mil. lei (5,83 mil. euro), reprezentand circa 38% din valoarea activelor totale ale fondului.

In trimestrul al treilea, fondul a mai realizat investitii in actiuni SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia, Banca Comerciala Carpatica, Rompetrol Rafinare, Petrom si BRD si vandut din actiunile detinute la Siretul.

Valoarea unitara a activului net se ridica la 8,5224 lei la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 24,57% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul primului semestru. Fata de inceputul aului, valoarea activului net al FOA a crescut cu 2%.

Fondul a obtinut in primele noua luni un profit brut de 3,07 mil. lei (0,86 mil. euro) la venituri totale de 22,7 mil. lei (6,4 mil. euro).

FOA a aparut in 1999 prin reorganizarea Fondului Mutual al Oamenilor de afaceri (FMOA). Din luna august a acestui an, FOA functioneaza ca fond inchis de investitii, intrand in categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC).

Titlurile FOA sunt tranzactionate pe RASDAQ, unde s-au tranzactionat miercuri la pretul de 5,4 lei/titlu. La acest pret, capitalizarea bursiera a fondului este de aproape 10 mil. euro.