- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Amonil risca sa fie executata silit pentru o datorie de 13 mil. euro

28 Jan, 17:36 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de ingrasaminte Amonil Slobozia a primit miercuri o notificare prin care i se solicita sa plateasca in 3 zile o datorie de 53,83 mil. lei (12,71 mil. euro), in caz contrar compania riscand sa fie executata silit, conform raportului transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Amonil risca sa fie executata silit pentru o datorie de 13 mil. euro

Suma de circa 13 mil. euro reprezinta o datorie catre Distrigaz si care a fost cesionata companiei Riverside Development Limited.

Datoriile firmei din Slobozia sunt insa mult mai mari, de peste 90 milioane lei (21 milioane euro), potrivit unei declaratii anterioare, facute la inceputul anului de Ioan Niculae, seful Interagro, companie actionara la Amonil.

„Din evaluarea firmei, datoriile Amonil se ridica la 90-92 milioane lei, cu penalitati calculate la zi, pana la data de 31 decembrie. Penalitatile pentru neplata au fost foarte mari, de 0,1% pe zi”, a spus Niculae, citat de NewsIn.

Riverside Development Limited a dat in judecata producatorul de ingrasaminte chimice, iar instanta i-a dat castig de cauza.

Prin urmare, in cazul nerespectarii notificarii transmise miercuri catre Amonil, creditorul va proceda la executarea silita a hotararilor judecatoresti, se precizeaza in raportul transmis Bursei.

Astfel, creditorul va putea propri conturile societatii si va avea dreptul sa valorifice activele asupra carora a fost instituit sechestrul asigurator si totodata sa formuleze cererea de deschidere a procedurii insolventei.

Producatorul de ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO) a raportat pentru primele 9 luni din 2008 un profit net de 20,78 milioane lei (5,71 milioane euro), fata de pierderile de 9,58 milioane lei din aceeasi perioada a anului 2007.

In acelasi timp, afacerile companiei au avansat spectaculos in intervalul ianuarie-septembrie 2008, de peste 16 ori, la 192,11 milioane lei (52,78 milioane euro).

Compania, infiintata in anul 1969, este cel mai mare producator de uree din Romania si are un capital social de 111,26 milioane lei, divizat in 1,11 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei.

Printre actionarii companiei se numara Zalois Ltd din insulele Belize, cu 25% din capitalul social, Jovline Ltd, cu 18,23%, Interagro, cu o detinere de 8,19% din capital. Salink Limited are, potrivit ultimelor raportari, o participatie de 15%, iar clienti nerezidenti ai Citibank detin tot un pachet de 15% din actiuni.

Capitalizarea Amonil este de 12,35 milioane lei (2,9 milioane euro), conform cotatiei de 0,0111 lei/actiune, stabilita in sedinta de marti a Bursei. Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori, sub simbolul AMO.