- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bitcoin bate record după record! Cât timp își va continua ascensiunea moneda virtuală

13 Mar, 22:06 • Cornel Ghimeșan
Bitcoin, cea mai răspândită și cunoscută monedă virtuală, a revenit în forță pe scena financiară mondială și a bătut record, după record în această primăvară, după ce a atins o serie de maxime istorice.
Bitcoin bate record după record! Cât timp își va continua ascensiunea moneda virtuală

Bitcoin bate record după record! Claudiu Cazacu, expert în strategii la XTB România, spune că această creștere rapidă vine după o perioadă lungă, de peste un an, de ceea ce el numește „semiobscuritate”, care s-a încheiat la începutul iernii trecute, scrie capital.ro. 

Citește și Bitcoin atinge un nou record. Peste 72.000 de dolari pentru această monedă

Bitcoin bate record după record!

„Avansul a avut loc mai ales în ultimele săptămâni, valul fiind suficient de puternic, astfel încât corecțiile semnificative să lipsească.

Entuziasmul noilor posibilități de a investi în Bitcoin via ETF-uri, neliniștile de ordin geopolitic și expectațiile de scădere a dobânzii în SUA și Europa au contribuit la performanța accentuată a criptomonedei”, a declarat Claudiu Cazacu.

Marți seară, la cotațiile de la ora 23:15, Bitcoin a înregistrat o creștere de 60% de la începutul anului. Experții spun că aceasta este o creștere impresionantă de 220% în ultimele 12 luni și un salt remarcabil de 357% față de minimele înregistrate pe 21 noiembrie 2022.

Totodată, Ethereum a înregistrat și ea creșteri fabuloase de 67% anul acesta, cu toate că mai are nevoie de o creștere de peste 15% pentru a ajunge măcar la vârful atins în noiembrie 2021.

Cu toate acestea, Bitcoin-ul rămâne în continuare cel  care a atins o cotă de 51,6% din capitalizarea totală a criptomonedelor, marcând cel mai înalt nivel din ultimii aproape trei ani. Cu toate acestea, un indicator al sentimentului, compilat de Coinmarketcap, a atins nivelul de 91,7 puncte din 100, indicând o stare de „lăcomie extremă”.
Specialiștii atrag atenția că acest lucru ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru cei care se arată prea entuziaști.

Minimul indicatorului, înregistrat la 12 septembrie, la 31,8 puncte, a coincis cu un minim de 25.160 de dolari pentru Bitcoin.

„Creșterea inflației în SUA «a scuturat» doar o mică parte din entuziasm, Bitcoin înregistrând marți o scădere de 1,5%. Riscuri la adresa avansului febril sunt numeroase – de la o modificare a reglementărilor în sens restrictiv, până la preocupări referitoare la consumul masiv de energie electrică.

Programul electoral al candidatului democrat la alegerile din SUA, actualul președinte Joe Biden, include o acciză 30% pentru electricitatea consumată pentru producerea de criptoactive. Acesta ar putea fi doar vârful aisbergului pentru un set de reguli care ar viza diminuarea interesului față de activitatea de «mining», în vederea reducerii consumului de energie și, implicit, a efectelor asupra planetei, atât în SUA, cât și în alte regiuni”, a transmis consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Potrivit lui, acești factori pot avea un impact semnificativ în următoarele câteva luni, dar principala provocare pe termen scurt ar putea fi o marcantă colectare a profiturilor din partea investitorilor de talie mare. Acest lucru ar putea conduce la o schimbare bruscă a perspectivei și din partea altor segmente ale participanților pe piață.

Claudiu cazacu a subliniat că în acest moment investitorii sunt conduși de impulsul de a urmări trendul și de dorința de a nu „scăpa trenul” înaintea unei noi „înjumătățiri”, pragul de la care recompensa pentru efortul de procesare numerică prin care sunt create monedele BTC scade la jumătate. Mai mult, consultantul XTB spune că de la începutul anului, potrivit unei analize a 3iQ, fondurile ETF au cumpărat în medie 4.000 de BTC pe zi de la lansarea din ianuarie, în timp ce volumul creat zilnic prin „mining” a fost de 900 de BTC pe zi.

Citește și Bitcoin atinge un nou maxim în doi ani, depășind pragul de 60.000 de dolari

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult