- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa de Valori Bucuresti introduce algoritmul de fixing

17 Apr, 15:41 • Redactia DailyBusiness
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) introduce, de miercuri 23 aprilie, algoritmul de fixing la inchiderea sedintei de tranzactionare, pentru a creste lichiditatea pietei si relevanta pretului de inchidere.
Bursa de Valori Bucuresti introduce algoritmul de fixing

Introducerea algoritmului de fixing prezinta cateva avantaje directe si anume, cresterea duratei sedintei de tranzactionare prin incheierea tranzactiilor rezultate in urma algoritmului de fixing, la ora inchiderii bursei, respectiv 14,30, pentru ordinele introduse in starea de preinchidere, respectiv 14,15 – 14,30, se arata intr-un comunicat al BVB.

De asemenea, prin cresterea numarului tranzactiilor inregistrate in timpul unei zile bursiere, se preconizeaza o crestere a lichiditatii generale a pietei.

Avantajele calitative constau in: alinierea BVB la cea mai recenta metodologie de calcul a pretului de inchidere; reducerea posibilitatii influentarii pietei prin eliminarea factorilor subiectivi de stabilire a pretului de inchidere si, implicit, prin asigurarea unei relevante sporite a pretului de referinta. Algoritmul de fixing se poate aplica numai in cazul in care cel mai bun pret de cumparare este mai mare sau egal cu cel mai bun pret de vanzare, mentioneaza comunicatul institutiei.

Stabilirea unui pret de referinta prin mecanisme de tip fixing ofera corelarea cu piata futures, in contextul dezvoltarii pietei derivatelor la Bursa de Valori Bucuresti.

Riscul de influentare a pietei, in conditiile in care contractele futures se bazeaza pe pretul de referinta, scade o data cu introducerea algoritmului de fixing. In plus, prin introducerea algoritmului de fixing, BVB se aliniaza la tendintele burselor internationale.

Toate bursele din tarile vechi membre ale Uniunii Europene au adoptat in ultimul deceniu mecanismele de tranzactionare order driven precedate si urmate de perioade scurte de timp in care sunt utilizate mecanismele de licitatie.