- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa declanseaza curatenia de primavara

25 Mar, 00:01 • razvan.codorean
Bursa de Valori Bucuresti cauta sa iasa din pasa neagra in care a intrat in ultimele luni, incercand sa creasca atractivitatea pietei si a titlurilor aflate la tranzactionare. Conducerea BVB a prezentat luni doua seturi de propuneri de modificare a Codului Bursier, ce includ cerinte mai stricte pentru admiterea la tranzactionare.
Bursa declanseaza curatenia de primavara

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti declanseaza o adevarata „curatenie de primavara”, urmand ca cel mai probabil in luna aprilie sa reevalueze toate societatile listate la categoria I si II, pentru a le retrograda pe cele mai putin atractive si a aduce in piata titlurile de interes pentru investitori.

Pentru categoria I a Bursei, conducerea BVB propune ca cei care vor sa se listeze intre „greii” pietei de capital sa prezinte obligatoriu un plan de afaceri realizat pe o perioada de trei ani, fata de doi ani cum este in prezent. Firmele listate la prima categorie a pietei de capital va trebui sa aiba o capitalizare de 30 de milioane de euro fata de 8 milioane de euro in prezent.

In plus, pentru a fi listate la categoria I, firmele va trebui sa respecte doua criterii extrem de importante ce vizeaza lichiditatea, care reflecta in mod direct interesul investitorilor pentru titlurile listate.

Astfel, valoarea numarului mediu de transferuri va fi raportata la 25 de tranzactii pe zi, fata de cinci tranzactii, in prezent, iar valoarea medie a transferurilor se va majora de la 25.000 lei la 40.000 lei pe zi.

Pe de alta parte, firmele care vor sa fie listate la categ. I va trebui sa dovedeasca ca detin o lichiditate superioara celei prevazute in reglementarile BVB curente, cu circa 10-30%.

„Vrem ca la categoria I sa avem cele mai solide societati din piata. Categoria I trebuie sa arate forta financiara, stabilitate, performanta, in conformitate cu exigentele in crestere ale pietei”, a declarat, pentru DailyBusiness, presedintele director general al BVB, Stere Farmache.

Modificari importante sunt propuse si pentru categoria a II-a a BVB.

Astfel, firmele listate va trebui sa respecte in principal criteriile de lichiditate ce vizeaza volumul tranzactiilor, numarul mediu zilnic urmand sa creasca de la 2 la 5 tranzactii pe zi, iar valoarea medie a tranzactiilor sa urce de la 2.000 la 5.000 de lei.

Modificarile Codului Bursei au fost lansate ieri in dezbatere publica si, odata cu aprobarea lor de catre CNVM, vor fi aplicate in piata de capital.

Curatenia incepe in aprilie

Fostul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, spune ca modificarile aduse Codului Bursei ar putea fi aprobate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pana cel tarziu la finele lunii aprilie.

„Propunerile vizeaza o restructurare serioasa a portofoliului de titluri existente pe bursa”, spune Stoica. „Va fi realizata o impartire mai corecta a titlurilor listate pe bursa, pe categorii, iar criteriile principale vor fi performanta de business si gradul de interes al actiunilor pentru investitori”, a spus Stoica, pentru DailyBusiness.

Conducerea bursei spune ca noile reglementari au fost dictate de noile realitati din piata bursiera.

„Unele companii au crescut, altele au pierdut din atractivitate. Din reactiile pe care le avem din piata, nu avem o diferentiere clara, neta, intre categoriile I si II-a, iar aceste noi modificari vin sa corijeze niste derapaje dictate de conditiile din piata”, a explicat Stere Farmache, actualul presedinte al BVB.

Noile modificari ale Codului Bursier vor fi incluse intr-un „Memoriu de prezentare” si vor fi folosite de Comisia de Admitere la Tranzactionare si de Consiliul Bursei pentru a putea face o apreciere calitativa a emitentilor care solicita admiterea si promovarea la Categoria I.

„Toate companiile listate sau care vor sa se listeze vor trece prin acest proces de evaluare, fara exceptii. Principalul nostru scop este sa crestem atractivitatea pietei de capital care sa reflecte cat se poate de transparent situatia din economia romaneasca”, a mai spus Stoica.

In prezent, la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti sunt listate 21 de companii, iar la categoria a II-a se tranzactioneaza titlurile a 39 de societati.

Criza externa a aruncat bursa in anonimat

Masurile anuntate de conducerea BVB vin pe fondul unei situatii internationale extrem de dificile. Aproape toate bursele straine inregistreaza deprecieri importante, iar cauzele tin de criza creditelor cu grad ridicat de risc din SUA, caderea dolarului, criza petrolului si aprecierea la cote istorice ale aurului si celorlalte metale pretioase. Toate aceste evenimente au afectat puternic pietele financiare internationale determinand caderi ale unor titluri altadata considerate de „tezaurizare”, adica foarte solide.

Pe fondul interesului tot mai scazut al investitorilor pentru pietele de capital, acestia refugiindu-se in aceasta perioada in valori ceva mai sigure, ca aurul, platina si „speculativul” baril de titei, bursele, inclusiv cea de la Bucuresti, au suferit deprecieri importante, multe dintre titluri prabusindu-se in derizoriu, spre bucuria investitorilor speculativi care pot sa cumpere acum foarte ieftin, in speranta ca peste o perioada nedefinita de timp le vor vinde foarte scump.

In aceste conditii, conducerea BVB a incercat diverse metode de „cosmetizare” a pietei autohtone de capital, lansand derivatele, incercand sa prelungeasca orarul de tranzactionare pentru a-l corela cu cel al burselor europene si umbland la titlurile din cosul indicilor. Nici macar mult mediatizata lansare la tranzactionare a titlurilor Erste Bank, prima listare internationala de la BVB, si nici lansarea primului fond de investitii pe bursa nu au adus o crestere importanta a interesul investitorilor pentru piata de capital.

„Pe o piata fluctuanta, cum este acum piata de capital internationala, trebuie sa iti propui masuri directe, concrete, pentru a stimula interesul investitorilor, sa ii faci sa revina in piata si sa isi reia investitiile in bursa”, a declarat Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB.

In conditiile actuale, in care lichiditatea bursei nu mai depaseste 5-6 milioane de euro zilnic, planurile conducerii BVB de a ajunge la tranzactionari de 20 de milioane de euro pe zi, in cursul acestui an, par destul de dificil de indeplinit.

Planurile conducerii Bursei de Valori Bucuresti vizau ca, in urmatorii trei ani, valoarea tranzactiilor sa ajunga la 80-100 milioane de euro zilnic, iar capitalizarea sa ajunga, in 2010, la 100 miliarde de euro.