- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa reactioneaza imediat la demisia ministrilor PSD: SIF-urile au pierdut peste 4%

01 Oct, 13:34 • traian.badulescu
Actiunile societatilor de investitii financiare s-au depreciat drastic, cu peste 4%, la circa un sfert de ora dupa anuntul ca ministrii PSD si-au depus demisiile la cabinetul premierului Emil Boc.
Bursa reactioneaza imediat la demisia ministrilor PSD: SIF-urile au pierdut peste 4%

Ministrii PSD au sosit la Palatul Victoria, pentru a-si depune demisiile din Guvern, ca urmare a revocarii lui Dan Nica, prin decret prezidential, din postul de vicepremier si ministru al Administratiei si Internelor.

Printre ministrii demisionari ai PSD care influentau soarta economiei se numara Constantin Nita, ministrul IMM-urilor sau Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii.

PSD detine in Guvern portofoliile Educatiei, Sanatatii, Afacerilor Externe, Muncii, Agriculturii, Relatiei cu Parlamentul, Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Internelor si Mediului.

La un sfert de ora dupa anuntul demisiei ministrilor PSD, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide 10 titluri listate la BVB, a scazut cu 1,53%, pana la 4.330,19 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 1,97%, pana la 2.605,37 puncte.

Indicele BET-FI, al celor 5 societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 4,36%, pana la 24.175,53 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 1,86%, pana la 9.210,86 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 2,66%, pana la 436,40 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 1,62%, pana la 581,27 puncte.

De asemenea, dupa revocarea lui Dan Nica de la MAI si retragerea PSD de la guvernare, cursul de referinta anuntat joi de BNR a crescut cu 5,14 bani, la 4,2495 lei/euro. Aceasta, in pofida interventiilor indirecte in piata ale bancii centrale, care nu au reusit sa opreasca deprecierea leului, spun dealeri din piata.

Update 16.38: SIF-urile si-au temperat scaderea

Sectorul SIF-urilor si-a atenuat scaderea la finele sedintei de tranzactionare de joi la sub 3%, dupa ce a atins pierderi de peste 4% in urma demisiei PSD din Guvern, iar piata s-a depreciat cu 1,45% per ansamblu.