- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Casa de brokeraj WBS, formator de piata pe contractele leu / franc elvetian

08 Apr, 07:09 • Redactia DailyBusiness
Casa de brokeraj WBS Romania va fi, incepand din 8 aprilie, market-maker (formator de piata) pentru derivatele pe activul suport al cursului dintre leu si francul elvetian, tranzactionate la bursa din Sibiu.
Casa de brokeraj WBS, formator de piata pe contractele leu / franc elvetian

Bursa din Sibiu a lansat pe 1 aprilie contractele la termen de tip futures si options pe cursul dintre francul elvetian si leu, dupa ce a primit de la arbitrul pietei de capital certificatele de inregistrare pentru noile derivative.

Consiliul de administratie al bursei sibiene a hotarat pe 4 aprilie admiterea intermediarului WBS Romania ca formator de piata pentru noile produse derivate, cu scadenta in iunie si septembrie.

WBS mai este market-maker si pe contractele la termen pe activele suport ale cursului leu/euro, leu/dolar si pe cele ale actiunilor Erste Bank, cu scadentele iunie si septembrie.

„Largirea ariei de produse care beneficiaza de activitatea formatorilor de piata este o masura menita sa dinamizeze si mai mult piata futures si in special segmentul derivatelor pe cursurile valutare care a inregistrat deja o crestere consistenta de lichiditate dupa lansarea acestei activitati”, a declarat presedintele bursei sibiene, Teodor Ancuta.

Marimea obiectului contractului futures franc elvetian/leu (CHF/RON) este de 1.000 franci elvetieni, pasul de tranzactionare este de 0,10 lei pe contract, iar scadentele disponibile sunt la trei si sase luni.

Market-maker-ul (formatorul de piata) este un participant individual, desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare. Acestia sunt interesati de obtinerea unui profit si au rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate.

Market-makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze si sa coteze in permamenta oferta si cererea (bid-ul si ask-ul) pentru fiecare instrument financiar desemnat.

World Brokerage Services Romania (WBS) a fost infiintata in 1997, la initiativa unui grup international de traderi activi pe pietele de capital est-europene. Societatea de brokeraj este condusa de Cristian Sima, fost membru al consiliului de administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).