- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

CNVM a suspendat pentru doua saptamani activitatea Broker Cluj

30 Jan, 11:30 • Redactia DailyBusiness
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a hotarat suspendarea, pentru doua saptamani, a autorizatiei de functionare a Broker Cluj (BRK), incepand de vineri, si a actiunilor casei de brokeraj, tranzactionate la prima categorie a Bursei, a informat arbitrul pietei de capital.
CNVM a suspendat pentru doua saptamani activitatea Broker Cluj

In sedinta de miercuri a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), actiunile Broker Cluj au fost suspendate mai mult de o ora de la tranzactionare, dupa ce informatiile privind neregulile de la sucursala din Deva au afectat puternic cotatia titlurilor, care se prabusea cu 14%.

In aceeasi zi, casa de brokeraj a anuntat ca isi inchide temporar sediul din Deva, pe fondul crizei si a unor nereguli descoperite la sucursala respectiva. Neregulile se refera la o frauda estimata la cateva zeci de miliarde de lei vechi, savarsita prin ridicarea unor sume de bani cu chitante false.

Reprezentantii Broker Cluj au declarat ca dupa descoperirea fraudei au sesizat politia si CNVM. Comisia a decis sa suspende pentru 45 de zile sucursala Broker Cluj din Deva si sa amendeze cu 10.000 lei directorul acestui sediu secundar, in urma neregulilor grave descoperite.

Conducerea Broker a hotarat transferarea temporara a operatiunilor sucursalei Deva la sediul central al Broker Cluj, pana la gasirea altor agenti de servicii de investitii financiare si pana la elucidarea sub toate aspectele a deficientelor descoperite.

SSIF Broker Cluj a avut un profit net de numai 3,45 milioane lei (947.800 euro) in primele 9 luni ale anului trecut, de 9,5 ori mai mic decat cel din aceeasi perioada a lui 2007.

Afacerile companiei s-au cifrat la 7,43 milioane lei (2,04 milioane euro) in primele 9 luni din 2008, in scadere de peste doua ori comparativ cu nivelul de 18,05 milioane lei, afisat in aceeasi perioada din 2007. Principala cauza a diminuarii afacerilor casei de brokeraj este efectul crizei financiare asupra pietei de capital din Romania, reflectat in scaderea puternica a cotatiilor si a volumelor tranzactionate.

Casa de brokeraj are in prezent un capital social de 144,73 milioane lei, divizat in 289,47 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,50 lei.

Capitalizarea companiei este de 23,15 milioane lei (5,47 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,08 lei, stabilita in sedinta de joi, ultima dinaintea suspendarii titlurilor. Titlurile Broker Cluj sunt listate la prima categorie a BVB, sub simbolul BRK.