- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Contractele futures pe indicele american Dow Jones, vedetele Sibex de luni

01 Nov, 18:18 • Redactia DailyBusiness
Indicele DJIA (al contractelor futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average) a fost motorul pietei de instrumente financiare derivate de la Sibiu in sedinta de luni, avand cea mai mare lichiditate pana la ora 16.30.
Contractele futures pe indicele american Dow Jones, vedetele Sibex de luni

Astfel, in prima sedinta a lunii noiembrie de la Sibex s-au incheiat peste 3.000 de contracte futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average.

Interesul investitorilor a fost atras de cresterile sustinute si de oportunitatea tranzactionarii in paralel cu pietele americane pentru o perioada mai lunga de timp, consecinta a trecerii Romaniei la ora de iarna.

Pentru finalul anului 2010, indicele DJIA inregistra o crestere de 135 de puncte, dupa ce actiunile din componenta sa cresteau pe piata americana. Cresterea se datoreaza asteptarilor pozitive din industria prelucratoare din SUA, dupa ce datele similare din China au aratat o crestere a acestei industrii. Si pentru scadenta martie si iunie 2011, cotatia DEDJIA s-a apreciat cu 90, respecitv 79 de puncte.

Pretul aurului a continuat sa creasca usor pe piata de la Sibiu, investitorii pastrand atitudinea de expectativa, vis-a-vis de pretul metalului pretios. Ei asteapta saptamana aceasta anuntul Rezervei Federale din SUA de a veni cu un nou pachet de stimuli economici. Multi investitori sunt ingrijorati ca acest lucru va devaloriza dolarul si va pune presiune pe inflatie, fapt ce explica si atingerea preturilor maxime ale aurului din perioada precedenta.

Investitorii au tranzactionat pana la ora 16:30, 59 de contracte SIBGOLD pentru scadenta Decembrie 2010, pretul urcand cu 5,9 dolari/uncie.

Evolutia paritatii EUR/RON nu a atras astazi prea mult interesul investitorilor, deprecierea leului cu 1,07 bani (pretul de referinta) pe piata interbancara avand drept efect o intarire a Euro pe piata derivatelor cu doar 0,2 bani, pe o lichiditate redusa. Anuntul FMI de acordare a celei de-a sasea transa nu a avut un efect benefic asupra leului, acesta continuand sa se deprecieze fata de euro.

In contextul in care luna octombrie 2010 a iesit in evidenta cu evolutii remarcabile, din punct de vedere al volumului si valorii de tranzactionare, pe piata spot a Bursei din Sibiu, debutul lunii noiembrie confirma interesul investitorilor pentru cea mai tanara piata Sibex.

Titlurile SBX au fost luni in prim-planul tranzactiilor incheiate pe piata spot si s-au remarcat prin rulaje de 159.000 de actiuni, iar pretul de tranzactionare s-a mentinut la valoarea de 1,45 lei.

Interes a fost insa si pentru actiunile emitentului Prodplast Imobiliare, listat in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare, iar in cazul acestor titluri se observa un declin semnificativ la nivelul pretului, acesta coborand de la 3,89 lei/actiune la 3,51 lei/actiune.